– Bråk är inte ett huvudsymptom på förhållandets styrka

RELATIONER

SVT:s relationsexpert chattade om förhållanden i kris

Hur länge ska man kämpa för ett förhållande? Är gräl ett bra sätt att rensa luften?

Bodil Wennberg, leg psykolog, relationsexpert i SVT:s Go'kväll och författare till ”Bortom nöd och lust” chattade med läsarna.

snuvan säger: Hej! Vad gör jag med min man som knappt gör något hemma, fastän vi båda jobbar heltid. Jag sköter det mesta av markservicen, medan han sitter vid sin dator. Han kommer bara om jag ropar på honom, och då kan jag också få vänta så länge, att det till slut är lika bra att göra allt själv. Vi har två barn, 3 o 8 år, och har hållit ihop i 20 år, men det börjar kännas hopplöst...

Bodil Wennberg säger: Du behöver sätta dig ned och tala med din man allra bäst med någon proffs. Han lever "farligt" och kanske inte ens förstår det. Dessutom behöver ni hjälp med mekanismerna som gör att du ger upp och "gör allt". Det är stor risk att det innebär att du sväljer mängder av ilska och besvikelse och i själva verket upplever dig övergiven. Allt det kan ni behöva hjälp med att tala med varandra om och förstå. Bodil

X säger: När säger man till barnen att man skall flytta isär? 3 1/2 år är den äldsta.

Bodil Wennberg säger: Det finns ingen gyllene tidpunkt. Så små barn har inte realistiska tidsbegrepp varför de inte kan förstå om det är lång tid kvar till flytten. Å andra sidan förstår barn mycket av känslostämningar och kanske anar svårigheterna mer än vad föräldrar tänker på. Det är därför inte heller bra om föräldrar låtsas och inte säger något om det redan är bestämt. Det blir förvirrande och otryggt för barnen.

anna säger: Min man och jag kan liksom inte prata med varandra längre, det är som om jag inte finner orden för att få igång ett riktigt samtal. Vi har haft det mycket bättre, men nu har det varit så här i ett par år. Vad ska vi göra? Någonstans älskar jag honom fortfarande. Tror jag.

Bodil Wennberg säger: Kommunikation är svårt. När man inte förstår varandra kan det bero på att man hamnat i ett läge där man är kritisk och anklagande även om man inte vill det. Till slut leder frustrationen att man inte når fram till kritik och då når man ännu mindre fram. Det blir en ond cirkel Det leder ofta till att den andre stänger öronen. Man kan behöva hjälp ur ett dylikt döläge. Om du tror att du fortfarande älskar honom är det viktigt att ni får hjälp. Kommunikationssvårigheter går att rätta till.

Sussi 2 säger: Hej Bodil! Jag är en kvinna på snart 40 år som har hamnat i ett riktigt dilemma. Jag har varit tillsammans med min man i drygt 20 år (sedan 14 års ålder)och har två barn i lägre tonåren. Allt har varit bra, jag har varit lycklig och nöjd. Men sedan i somras har jag haft ett förhållande på distans med en annan man. Den kärleken bara slog ner som en blixt! Nu är mitt problem att jag inte kan välja om jag skall stanna i mitt nuvarande förhållande eller ta steget och satsa på det nya... Min nuvarande man är både snäll och go. Det fungerar bra med vårat sexliv och vi har mellan varven roligt ihop.

Bodil Wennberg säger: När "blixten slår ned" beror det på någon form av bristsituation. Det handlar inte bara om att välja rätt. Du har haft dina skäl till "den andre" och du behöver ta reda på vilka de är, innan du kan fatta detta beslut. Sök upp någon seriös terapeut och be om hjälp att reda ut begreppen för dig.

Cilla säger: Har ett förhållande någon chans, trots mycket bråk? När man hör om par som är såå lyckliga och aldrig bråkar börjar man ju undra om ens eget förhållande har någon chans i längden? Även om det inte går att tänka sig något annat nu.

; Bodil Wennberg säger: Hej, bråk är inte huvudsymtom på hur bra ett förhållande är. De där som har behov av att tala om att de är såå lyckliga kanske försöker övertyga sig själva på detta sätt. Men du kan fundera över bråken. Handlar de om samma sak? Finns det en röd tråd? Har de blivit ett slarvigt sätt att kommunicera? Man kan behöva tala med varandra om det och bestämma sig för att börja kommunicera på nytt sätt. Bråk är inte alltid hälsosamma och framför allt mår ingen bra av mönster som går ut på att man pikar varandra och letar fel. Vi vill alla känna oss älskade och då mår vi inte bra av att inte få det behovet tillfredsställt av den som vi älskar. Det är sådant man behöver komma ur och det kan hända att ni skall tala med någon utomstående som kan hjälpa er med det.

Mona säger: Hej Bodil. Min man är hjälpsam, snäll, älskar och ser barnen men...han ser inte mig. Problem vi har haft hur länge som helst sopar han under mattan. Min kärlek har tagit slut. Känner mig inte tillräckligt viktig. Barnens problem kan han ta tag i men inte våra. Är otroligt trött på att försöka få igång en konversation. Vad kan jag göra mera?

Bodil Wennberg säger: Det finns studier som visar att män som inte kan kommunicera med sina partners själva beskriver att de känner rädsla och otillräcklighet. De framstår som stumma och lugna men inuti är de oroliga och använder omedvetet en hopplös strategi som gör att man inte når fram till dem. Då brukar kvinnor eskalera för att få kontakt och mannen blir ännu räddare och tiger ännu mer. Dessa lägen kan vara svåra att bryta på egen hand. Det motsägelsefulla är att mannen på ytan framstår som lugn och relativt ointresserad av kommunikation, när han i själva verket är jätterädd och vill ha kontakt men vet inte hur och törs inte.

Benke säger: Hej! Finns det något självändamål med att gräla? Min fru säger att hon behöver "rensa rören" ibland, och kan explodera över små saker. Jag tycker bara det är jobbigt. Egentligen har vi det bra tillsammans, och är överens om alla viktiga saker i förhållandet och tillvaron.

Bodil Wennberg säger: Det finns inget självändamål med att gräla. Man rensar inte luften. Man riskerar att förstöra relationen. Man kan medan man är arg uppleva en illusion av att man har makt över situationen och att man är osårbar. Men det är fel. Man är inte mäktig med sin ilska och inte osårbar. Man bör alltid tänka sig för, eftersom en annan människa inte orkar vara slasktratt för partnerns behov att "rensa rören". Grälar man får man ta ansvar för att man är otrevlig. Det kan vara svårigheter som din partner inte får fram med mindre än att hon är arg. Ni kan fundera över om det finns andra sätt. Du kanske kan lyssna på hennes behov, innan hon blir arg och hon kan ta ansvar för att uttrycka dem innan det går så långt att hon blir arg. Småsaker är inte så viktiga att de är värda gräl.

Jessica säger: Hej. Jag har just fått reda på att min sambo sedan 7,5 år varit otrogen i 8 månader. Vet ej vad jag ska känna el göra. Allt är kaos. Han vill fortsätta leva med mig. Hur tycker du vi ska bete oss för att klara ut detta.

Bodil Wennberg säger: Sök hjälp idag! Ni behöver reda ordentligt i detta av många skäl. Du måste kunna lita på din man och ni behöver båda förstå varför det hänt. (Det handlar inte om att en part är mer moralisk än den andre.) Sedan måste du försäkra dig om - i den händelse - ni fortsätter att du kan avstå från att utnyttja "ditt moraliska övertag" för det kommer i så fall kunna riskera ert förhållande. Men sök professionell hjälp idag.

pillan säger: Har en man som efter 15 års äktenskap helt sluter sig, är inte intresserad av något som rör familjen förutom sitt intresse som han delar med en dotter. Vill inte åka på semester umgås med vänner m m. Att hjälpa till i hemmet är helt främmande för honom. Prata med honom har jag försökt men han bli bara ironisk, vänner ber mig bryta upp men vad får jag tag i orken.

Bodil Wennberg säger: Det låter svårt. Du behöver hjälp om inte annat så för att få kraft att fatta beslut om skilsmässa eller ej. Din partner kan ha alla möjliga skäl till sitt beteende - även om det låter oacceptabelt - och de behöver du och han förstå. Min uppfattning är att alla som funderar på separation skall se till att de diskuterar det med någon familjeterapeut för att försäkra sig om att beslutet är väl genomtänkt.

Bodil Wennberg säger: Tack för alla frågor som ni givit mig förtroendet att svar på! Tack! Bodil Wennberg