Gifta män hyr ut sina fruar till andra

RELATIONER

Indien: Alla tjänar på arrangemanget - utom kvinnorna

Bristen på kvinnor i Indien har lett till att en ny marknad öppnat sig.

Gifta män hyr ut sina fruar till andra män.

Kvinnorna förväntas sköta den andre mannens hushåll – och dela säng med honom.

Lantarbetaren Atta Prajapati i den indiska deltaten Gujarat hyr ut sin fru Laxmi till en rik markägare. Laxmi ska bo tillsammans med den andre mannen, sköta om honom och hans hus, och ha sex med honom.

I utbyte får hennes make 8 000 rupees i månaden (omkring 1 300 kronor), rapporterar den indiska tidningen Times of India.

Summan är nästan åtta gånger högre än en genomsnittlig lantarbetarlön.

Hemgiften avskaffad

Enligt tidningen är fallet med Laxmi inget undantag - tvärtom finns det gott om män i delstaten som hyr ut sina fruar till andra män månadsvis.

Polisen uppger att det är svårt att komma åt uthyrningen. Alla inblandade tjänar på arrangemanget - utom kvinnorna.

Svårigheterna för fattiga familjer att få ihop till hemgiften har lett till att allt fler foster av kvinnokön aborteras i Indien. Vilket i sin tur resulterat i ett underskott på kvinnor. Hemgiften är officiellt avskaffad - men seden lever kvar.

År 2001 föddes 927 flickor på 1 000 pojkar. I delstaten Gujarat är skillnaden ännu större - 828 flickor på 1 000 pojkar, enligt nyhetsbyrån AP.

Förmedlar brudar

Underskottet på kvinnor i Gujarat har också lett till att att förmedlare av blivande brudar kan göra stora pengar. Förmedlarna får betalt för att leta reda på lämpliga kvinnor till giftaslystna män. En framgångsrik förmedlare kan få upp till 70 000 rupees (omkring 11 000 kronor) av brudgummens familj, rapporterar AP.

I Indien är det vanligt att rika familjer hyr tjänstefolk. Prostitution är däremot förbjudet.

Mia Carron