Familjerelationer

”Man behöver inte vara tillsammans jämt”

RELATIONER

Aftonbladets sexexpert Linn Heed ger råd

Hur undviker man att bara prioritera barnen på semestern?

– Grunden till att man gör för mycket barnaktiviteter på sommaren är ofta att man försöker kompensera tidsbristen under resten av året, säger Linn Heed, sexolog, legitimerad psykolog och psykoterapeut.

– Det dåliga samvetet gör att vi vill vara superföräldrar på sommaren. Men i den bästa av världar bör det finnas plats både för gemensam familjetid, egen tid och tid för att vårda relationen. Man behöver inte vara tillsammans, utan barnen kan vara på kollo eller hos släktingar en vecka. Barn mår bra av att vara med andra vuxna än föräldrarna.

Vad kan en semester utan barnen tillföra?

– Det är viktigt att få egen vuxentid tillsammans utan att behöva vara föräldrar i första hand. Då får även sexlivet en skjuts framåt. Många har stora förhoppningar på sommarsex, men det gäller att skapa förutsättningarna.

Vad kan man hitta på om man inte har råd med en lyxig spahelg?

– Att ta upp ett gammalt intresse och åka på rockfestival ihop låter som en jättebra idé. Men det kan funka lika bra att vara kvar hemma och stå tillsammans vid spisen, laga en god middag ihop och dela en flaska vin. Att bara ha tid för varandra är lyx nog för många föräldrar.

Läs mer:

Terri Hererra Eriksson

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer