”Känner du aldrig för att slå någon?”

RELATIONER

Belinda tafsar på Barnombudsmannen Lena Nyberg

Foto: Problemet i dag är att många vuxna har lutat sig tillbaka. De tror att barn har det bra för att de har mobiler och en viss materiell standard. De ser inte bakom det, övergreppen och våldet, säger barnombudsmannen Lena Nyberg.

Borde alla medborgare ha anmälningsplikt, om man till exempel ser ett barn bli slaget?

– Det är jätteviktigt att de som jobbar med barn har det men tveksam till om vi alla ska ha det. Då blir det ett bevakarsamhälle.

Men är inte problemet att vi inte bryr oss tillräckligt i dag?

– Jo, vi måste jobba mer med att folk ska förstå att barn är utsatta. Men genom kunskap.

Men borde vi inte ha fattat det vid det här laget? Annars har ju du misslyckats?

– Men barnfrågor står inte högt på agendan! Men det är dit vi ska! Frågan är vad vi får för relationer till varandra om vi har anmälningsplikt.

Hur gör du för att stå ut med allt du hör och ser som händer barn?

– Att jag har egna barn som jag lägger energi på betyder mycket. Med en sexåring hemma kan man inte gå och mala jobb.

Känner du aldrig att du vill slå någon?

– Haha. Nä. Våld lönar sig inte! Däremot blir jag ilsken! Jag blir frustrerade när jag möter vuxna som skäller på dagens unga, till exempel om de inte reser sig upp på bussen. Jag har gjort okulär besiktning på bussen själv, hur många medelålders reser sig för en gravid kvinna?..?

Nä, de kan vara riktiga bitchar åldringarna...

– Sedan blir vi upprörda över att ungdomar inte beter sig bättre!

Du tillhör samhällseliten men ska representera barn och barnfamiljer. Vad har du gemensamt med en vanlig svensson-familj?

– Jag har barn och jag pusslar. Familjeliv i dag handlar mycket om logistik. Att känna att vi räcker till och har tid för våra barn. Det har inget med ekonomi att göra.

Men du har ju inte erfarenhet av att ligga sömnlös över räkningar eller vara arbetslös och inte orka vara den bästa av föräldrar?

– Nej, så är det. Det är jag fullt varse om. Jag har aldrig beklagat mig heller. Men det finns gemensamma saker mellan alla föräldrar. Att vi aldrig känner oss tillräckligt bra.

I veckan startade Bobby-rättegången. Vad säger du om det som hänt?

– Det som upprört mig med det här fallet är att ingen har reagerat. Vuxna som har jobbat professionellt nära pojken, och grannar, mormor med flera borde mer på allvar ha sagt att ”det här är inte bra”. Hur kan ett barn vara borta från skolan i drygt en månad innan skolan reagerar?

Samtidigt är få av oss villiga att öppna våra hem för utsatta barn.

– Ja, så är det. Bekymret är att många familjer inte vill eftersom de riskerar att mista barnet snabbt igen, tillbaka till den biologiska föräldern. Det är ett problem att det ser ut så här.

Varför har du inte haft fosterbarn? Du skulle ju kunna vara en förebild.

– Jaa... jag måste säga, att för det första så bor vi trångt i en fyra. Våra ungar har inte egna rum allihop och sedan har jag jobbat mycket. Man måste ha mycket tid om man ska ha fosterbarn.

Vad är viktigt att hänga med i vad gäller unga och nätet?

– Man måste veta var barnen möts och vilka spel som de spelar. Mina söner spelar Warcraft. Tyvärr. Jag har inget emot spelet i sig men det tar för många timmar. Sedan tycker jag att Lunarstorm kan vara viktig. Där möts unga och diskuterar.

Jag tycker att du är mesig i dina debattartiklar och sällan får till några bra utspel. Jämo:s Claes Borgström är mycket bättre på det.

– Jaha... Jag tycker att vi ofta fått igång bra debatter, som den om skuldsatta barn och om barn inom kriminalvården. Sedan är inte barnfrågor så glamourösa. Ingen blir upphetsad av att vi pratar om ”förebyggande insatser”. Det är bara upphetsande den dagen en unge faller ur nätet. Det är mycket ballare med fotbolls-VM.

Fakta/Lena Nyberg

Läs fler ”Belinda tafsar på makten”

Belinda Olsson möter dem som har makt över våra liv och tankar. Idag Lena Nyberg, barnombudsman.

Belinda Olsson