Relationer

”Jag kan inte prata om mina känslor”

Av: 

Zendry Svärdkrona

RELATIONER

Läs hela chattet med Eva Rusz

Q säger: Hej! När ens sambo ej vill umgås med ens föräldrar vad kan det tyda på. Han är överhuvudtaget ej så pigg på att umgås, kan jag tillägga.

Eva Rusz säger: Ja det kan ju vara så att han av ngn anledning är blyg? Eller tror att dina föräldrar och kanske även andra kommer att värdera honom? Fråga honom!

Catarina säger: Hej Eva! Jag kan inte prata om mina känslor. Det är verkligen fruktansvärt frustrerande och förstör relationer! Jag vill verkligen kunna tala om för min pojkvän hur mycket han betyder och hur mycket jag älskar honom, men det går bara inte. Jag försöker jobba på det, men det går trögt. Har du några bra tips för oss med tunghäfta?

Eva Rusz säger: Ibland är det bättre att släppa det du tror du "MÅSTE" bli bättre på och öva in dig på en annan "kanal”! Öva dig att utan ord verkligen visa din kärlek och omtanke. För problem uppstår oftast då man omedvetet spänner sig och tror att allt kan lösas då man säger de orden osv. Oftast bygger ord på spontanitet och det blir det inte om du skall öva vad du skall säga. Ett sätt du ev kan pröva är att visualisera alltså i bilder inom dig själv se dig skälv i beteende och i ord säga det du vill säga. Öva att blunda och se denna scen minst 20 ggr o dagen så kan det på ett mer avspänt sätt bli din "nya sanning”/teknik!

ida säger: Hejsan eva. Jag har levt i snart 7 år med min kille o vi har två underbara barn. Men för ca 4 månader sedan så bråkade vi och han slog mig. Jag är fortfarande kvar men vet inte om det är det rätta att göra. Det var första gången han har slagit mig. Gör jag rätt eller vad ska jag ta mig till för det vet jag inte själv! Kramar ida

Eva Rusz säger: Man skall självklart inte acceptera slag. Men då detta var första gången och OM han inte alls tidigare visat denna typ av beteende så tror jag du i första hand skall tala med honom. Hur han tänker och känner efter det som hänt? Fråga honom vad han tror det var som gjorde att han tappade kontrollen? Du kan ju på ett sätt oxå vara delaktig om det är så att du har sagt ngt till honom som han upplevde extremt sårande? Men slåss skall man inte göra i alla fall! tala med varandra och känn sen efter hur du mår (och han med!).

anonym säger: Undrande frågar: Vid otrohet är man ju tre. Jag blev sviken av en partner som redan hade ett förhållande. Är det rätt att berätta för dennes partner vad som hänt. Det var ingen tillfällig otrohet utan vi hade många sexuella kontakter och sågs dagligen.

Eva Rusz säger: Frågan är är vad det är du tror du själv kommer att få ut av det? Är det hämnd och i såna fall för vadå? Du har ju vart delaktig i relationen men kanske känner dig lurad om/då han gick tillbaka? Fundera istället hur du tänkte då du accepterade att ingå en relation med en redan upptagen man. Fundera igenom vad du eg har hört eller sett honom säga och göra som eg kan ha gått emot att satsa på Er två? Ibland får man signaler som man omedvetet väjer för. Undvik sen att göra om samma sak igen.

anonym säger: Hejsan! vet inte riktigt hur jag ska förklara kortfattat men min fru och jag har haft problem en tid och har kommit till det stadium att jag inte vet hur jag ska förklara för henne att jag tänker åker bort över helgen?

Eva Rusz säger: Ja det enda är väl att säga som det är? Att du behöver åka bort över helgen?

Sanna säger: Varför dumpa han mig per sms? Feghet?

Eva Rusz säger: Ja klart det är fegt!

anonym säger: Vad gör man om man känner sig kvävd i ett förhållande? Känner bara att jag vill leva och koncentrera mig på mig själv? Dock nybliven mamma. Kan inte direkt klaga på något i förhållandet?

Eva Rusz säger: Då man är nybliven mamma så skall man inte ta några större livsavgörande beslut. Dina känslor kan förklaras av att omställningen och den inre, egna pressen på att hinna med både barn och man! Du skall försöka utan dåligt samvete att fokusera på dig och barnet flera månader till. Berätta för din man hur du upplever det just nu och att du behöver få komma ikapp dig själv och integrera det nya livet ett tag framöver! Ta det bara lugnt så ordnar det sig! Jag vet!

XX säger: Min flickvän tycker vi har problem med att prata. T ex vid längre resor blir det helt tyst, vill inget hellre än att prata med henne men det bara låser sig? Vad ska jag göra är så rädd att förlora henne...

Eva Rusz säger: Frågan är om du tycker det är ett problem eller om du börjar tro det? Om hon tycker det är ett problem då är det väl 50 procent hennes ansvar att tala? Om du förlorar henne så är det kanske för att hon lägger sina problem i ditt knä utan att arbeta på det själv. Fundera på vad du kan tala om, utan att du behöver ta i extra mkt osv. Vad talar ni om hemma t ex? Ibland på en resa kan man behöva ha en tystnad man delar tillsammans. Det är inte alls farligt eller ovanligt!

Chili säger: Jag är rädd att min man blir fruktansvärt deprimerad och att våra tonårsbarn vänder mig ryggen om jag skiljer mig. Jag är feg.. Men jag måste tänka på mig själv också. Hur skiljer man sig i all vänskap?

Eva Rusz säger: Se det som en längre process där din man och du skall få tid att reagera och integrera den nya situationen. Det är faktiskt inte det lättaste att omgående efter/vid en skilsmässa vara "bästa vänner" om enbart den ena vill skilja sig! Att dina barn och man kommer att reagera är klart. Men om du har bestämt dig och vet hur du vill leva ditt fortsatta liv så skall du stå på dig. Lyssna, visa omtanke men ge inte efter. Försök måla upp en hyfsat positiv framtidsbild för dina barn och kanske (om han skulle vara mottaglig vilket inte är säkert) för honom med!

christopher säger: Hejsan Eva. Jag är en pojkvän som är väldigt överbeskyddande över min flickvän. När hon är med sina kompisar, ute och festar, går hem sent själv på nätterna. Till saken hör att vi bor 36 mil ifrån varandra vilket gör allting ännu värre. Hur ska jag hantera min orolighet på bästa sätt? Jag vill inte att förhållandet dör bara för att jag beter mig som jag gör..

Eva Rusz säger: Jag antar att du är mkt orolig och ligger på henne och kollar om hon kommit hem och så? Först tycker jag du skall fråga henne om hon tycker ditt beteende är jobbigt. Sen tycker jag att du ska berätta om den oro du har. Be henne berätta hur hon går hem så du inte behöver vara rädd att det händer henne ngt. Sen får du öva dig i att inte ringa eller sms:a då din oro blir för stor, utan försöka avstå ifrån det och "bita ihop”. Du skall heller inte i tankarna katastrofiera, utan försök säga STOPP till dig själv då tankarna drar iväg. Fokusera på andra saker. Så länge som du inte har belägg för att ngt hänt så måste du öva dig i att tänka/byta perspektiv! Öva!

Lin säger: Hej! Min man sedan arton år är tyst som muren och när vi har diskussioner så kommer han med barnsliga svar som "ja mm ungefär". Kan inte föra en diskussion och när det blir fråga om barnuppfostran (fem barn17,15,13,11,6) så vill han vara mer kompis än pappa... Han blev slagen i sitt föräldrahem och har ingen bra kontakt med sin mamma, pappa är avliden. Hur ska jag gå tillväga för att slippa vara ensamstående sexbarns mor?

Eva Rusz säger: Var tydlig med vad du vill att han skall göra, alltså vilka sysslor du önskar av honom. Om han sen har en inställning till barnen att han är kompis, ja det är egentligen inte ditt problem! Jag är säker att alla barnen ser och upplever honom som sin pappa! Det viktigaste är att du står på dig och får gehör så du inte dignar under av alla egna beslut eller andra saker du verkar få ta själv. Du har en gång valt honom och hur tänkte du då? Var han inte likadan då också? Eller har han ändrat sig? Det kanske du oxå har gjort?

johanna säger: Hej! Vad kan jag göra för att hjälpa min pojkvän så att ska kunna bli bättre på att prata om sina känslor och andra personliga saker. Han har jättesvårt för detta och vill verkligen hjälpa honom!

Eva Rusz säger: Det enda sättet är att du själv talar om dina känslor och ställer frågor till honom ibland, "Hur kände du? Hur känner du nu? osv. Om du t ex ständigt skulle tala med honom om att detta är ett problem kan det bli värre för honom! Han kommer då att känna en inre press att han "måste" ta i extra mkt och oftast låser det sig då.

Lirka, fråga, be honom berätta vad han gjort och tänker.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta men Eva chattar igen på onsdag.

Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta! Vi hörs nästa vecka igen! Ha det så bra! Kram Eva

Publisert: