”Jag ångrar min plastikoperation”

RELATIONER

Experten: Du kanske gillar ditt utseede mer än du tror

Foto: Fel anledning Före och efter operationerna. Sarah Hansen har opererat näsan, munnen och brösten, men nu inser hon att hon opererade av fel anledning.

Sarah Hansens plastikkirurg gjorde ett bra jobb. Men i dag saknar hon sitt ”äkta jag” – och vill ha sitt naturliga utseende tillbaka. ”Potatisnäsan” var egentligen söt, tyvärr insåg jag inte det tidigare, säger hon.

Foto: Natach Peyre ångrar sig också.

Nästan var fjärde ung kvinna kan tänka sig ett skönhetsingrepp, visar en Sifo-undersökning. Sarah Hansen tog steget när hon var 18 år. Då trodde hon att hon skulle bli lyckligare med en ny näsa, större bröst och större läppar. Tio år senare, när hon insett att hon opererade sig av fel anledning, ångrar hon sig och vill återställa sitt utseende.

Även Natacha Peyre, känd från dokusåpan ”Paradise Hotel”, har berättat i Aftonbladet om hur hon som tonåring hade behövt hjälp att acceptera sig själv. Om somrarna gömde hon sin kropp i stora täckjackor, och till slut gav föräldrarna med sig och bekostade hennes bröstförstoring.

Farlig kombination

– De skulle ha skickat mig till psykologen i stället, konstaterar Natacha Peyre i efterhand.

Thomas Johansson, professor i socialpsykologi och författare till boken ”Makeovermani”, berättar att många plastikkirurger marknadsför sina tjänster med att patienten kommer att hitta ”sitt autentiska jag”, och bli mer ”sig själv” efter ett ingrepp. Men kombinationen av dålig självkänsla och kroppsfixering kan vara farlig.

– Kanske gillar du ditt utseende mer än du tror. Även om du har ett yttre som inte är perfekt, så är det ändå du. Det kan också vara så att omgivningen inte reagerar på det sätt du förväntat dig. Om du förändrar något kan du sedan få svårt att känna igen dig själv och bilden av dig i andras ögon, säger han.

Viktigt att känna efter

Plastikkirurgen Jan Jernbeck har haft få patienter som ångrat ett ingrepp för att de efteråt känt ”det här är ju inte jag”. Och i sådana fall har det varit en kortsiktig reaktion. Men visst går det i många fall att rekonstruera ett utseende.

– Läkningen efter ett ingrepp behöver minst sex månader. Om man fortfarande känner sig missnöjd då kan det vara nödvändigt med en ny dialog. Men det är viktigt att känna efter ordentligt, säger han.

Är du redo för en skönhetsoperation?

Ställ dig dessa frågor innan du lägger dig under kniven:

Hanna Blanksvärd