Mjölk hjälper mot PMS

RELATIONER

Kalcium kan lindra dina problem

30 till 50 procent av alla kvinnor har premenstruella problem. Nya studier visar att kalcium kan lindra smärtorna.

Vetenskapliga studier visar att mjölk och ost kan lindra PMS-smärtor. Marianne E. Mathiassen som jobbar som Näringsfysiolog på Norska upplysningskontoret för mjölk, säger att flera rapporter i ”The American College Journal of Nutrition” beskriver ett tydligt samband mellan hormonnivåerna och mängden kalcium i blodet.

— Östrogen är det viktigaste kvinnliga könshormonet och när östrogennivån höjs så sänks kalciumnivån vilket medför att mängden av andra hormoner ökar. Ett av dem kommer från sköldkörteln och heter PTH och det är PTH som orsakar PMS-smärtorna, säger Mathiassen till VG.

Kritiska röster

De senaste åren har mjölkförsäljningen gått ner i Norge och en ny undersökning som gjorts av "Markeds og Mediainstituttet" visar att 74 procent av unga kvinnor mellan 16-24 år inte får i sig tillräckligt med kalcium.

Men alla är inte lika positivt inställda mot tanken på att mjölk ska vara lösningen på PMS-problemen.

— Det är ju bara här i Skaninavien som folk över två års ålder dicker mjölk, säger Bente Kvenshagen, överläkare på barnavdelingen på sjukhuset i norska Østfold.

— I andra länder så lever folk hälsosamma liv utan mjölkprodukter.

Propaganda från mejeriindustrin?

Fler kritiska röster har gjort sig hörda. Även homeopaten och allmänläkaren Bernt Rognlien ifrågasätter råden om att mejeriprodukter ska betraktas som en lösning.

— Mejeriindustrin kan inte använda rönen om att kalcium kan reducera PMS-problem, precis som de tidigare rått folk att dricka mjölk för att förhindra benskörhet. Det är ju en stor paradox att vi med vår stora mjölkkonsumtion har mer benskörhet än folk har i Asiatiska länder. PMS-problem är ju också mycket vanligare här än i de länderna, säger Rognlien till VG.

Anna Swantesson