Vår dotter vill inte gå hem

RELATIONER

Varför är det så jobbigt att hämta vår 2,5-åriga dotter hos dagmamman? När vi hämtar henne skriker hon och säger till oss att gå. Jag känner mig som världens sämsta mamma. Snälla, hjälp mig!

Cilla

Grattis till en väl fungerande barnomsorg. Att er dotter trivs hos dagmamman är jättebra. Och ni är inte ensamma om hämtproblematiken. Vissa barn har jobbigare med att ställa om – särskilt i sin trotsperiod som ligger i två-, treårsåldern.

Be dagmamman att hon börjar förbereda er dotter ungefär en halvtimme innan ni kommer. När ni sedan kommer ska ni ha en kort genomtänkt strategi, som ser lika dan ut varje hämtning. Ett bra sätt är att hälsa på henne, plocka reda på hennes saker. Sedan vänder du dig mot din dotter. ”Kommer du nu? Eller ska jag hämta dig?” Förmodligen springer hon iväg. Då går du med glädje och övertygelse och hämtar henne. Klä på henne och åk hem. Be henne inte sluta skrika, om hon gör detta av ilska. Och låt bli att leka med henne där, eller dra ut på tiden. Hela proceduren ska vara kort, effektiv och undvik att klaga på henne. Hon kommer snart underfund med att du har bestämt dig för hur det ska se ut, och slutar då lägga energi på bråk och skrik.

Lycka till.

Nanny AnneLie

ARTIKELN HANDLAR OM