Familjerelationer

”Lika långt åkande är lika långt rastande”

Av: 

Zendry Svärdkrona

RELATIONER

Aftonbladets nanny Annelie Arrefelt svarade på läsarnas frågor om barn och semester

stina säger: Är det någonsin okej att slå sina barn?

Annelie Arrefelt säger: Nej, det är bara föräldrarnas brist på kommunikation som gör att man slår. Men för den skull ska man inte vara rädd att ta i sina baran, hålla i, hålla fast och bära i väg. Det är inte den fysiska kontakten som är skadlig, men rycka, knuffa och slå är inte okej. Det enda barnet lär sig då är att slå är en kommunikation.

moa säger: Vi ska köra långt med våra två barn, 5 och 2 år gamla. Hur håller vi dem bäst nöjda i bilen?

Annelie Arrefelt säger: Överlägset är att köra på natten. Håll dem vaken länge på kvällen och kom iväg sent på kvällen. När man väl kommer fram så bär man inte de och bäddar ner de på det stället dit man ska, tyst och snabbt. I den åldern ska man inte åka med barn timme ut och timme in i stekande sol. Generellt sett är lika långt åkande lika långt rastande på dagen.

Jojjo säger: Mina ungar är rätt snälla i vanliga fall men när vi kommer bort till deras kusiner blir de helt sjövilda! De har roligt, men de blir så högljudda och busiga, och liksom trissar upp varandra. Vad ska jag göra?

Annelie Arrefelt säger: Barn måste få låta när de har roligt. Försök istället att gå iväg med de till en badstrand där de får låta. Vill man ha det lugnt, tex vid middagen, så separera barnen och kräv att det ska vara nedtonade och lugna, det är okej att kräva det när de tidigare har fått leka högljutt på anvisad plats. Problemet för många föräldrar är att de har det svårt att få barnen att varva ner. Men om man aktivt separerar barnen, låter de varva ner och talar om att nu är det middag eller nattning så brukar de förstå.

lena säger: Har du något tips för att få hela familjen att hålla sams i en husvagn i 14 dagar? Barnen är 13, 7 och 5.

Annelie Arrefelt säger: Se till att alla får egna aktiviteter under den här 14-dagars perioden speciellt 13-åringen kan behöva passande utflykter att se fram emot. Att man aktivt förflyttar sig och gör saker men även planerar in lata dagar. Skippa tjatet - vill någon sova låt dem sova. Hoppas att det inte regnar!

molly säger: Vad ska jag göra med min 13-åring som vägrar hjälpa till hemma? Det är väl inte för tidigt att hjälpa till då? Hon bara struntar i att göra det jag ber henne.

Annelie Arrefelt säger: Det är bara att hitta styrmedel som hjälper: tvätta inte hennes tvätt, ge henne inte hennes underhåll, barnbidrag eller månadspeng. Ställ krav på motprestation, 13 år är hög tid att ta del i den dagliga verksamheten, men det ska mest vara relaterat till henne själv. Att hon sköter sin tvätt, delvis matlagning och läxläsning.

Micke säger: När är barnen tillräckligt gamla för att tycka det är kul att bila i Europa?

Annelie Arrefelt säger: De kan vara hur små som helst, man måste bara lägga upp åkandet, så att man mestadels reser på natten. Tänk på att ha flera dagar på ett och samma ställe, så att alla får vila ut och att man inte stressar från ställe till ställe. Upp till tonåringar skulle också tycka att det vore kul. Viktigt är planering för själva resandet. Alla som är med på resan måste också ha något att se fram emot, annars kan de lätt se resan som ett enda långt åkande.

kullan säger: Min 4-åriga flicka är väldigt kinkig med maten, och det blir så jobbigt när man kommer bort till släkt och vänner på sommaren. Har du något tips? Ska vi ta med egen mat?

Annelie Arrefelt säger: Nej, ta inte med egen mat, i så falla egna mellanmål som frukt och riskakor. Det finns alltid någonting som barnet kan äta på en middag, tex en potatis eller köttbulle eller brödbit. Men det är viktigt att inte göra en stor grej av det inför dottern. Hon kommer äta bättre nästa huvudmål när hon kommer hem.

Kicki säger: Min dotter, 15, vill vara hemma själv i stan när vi åker till västkusten. jag tycker hon är för ung för att bo själv en hel månad. vad tycker du? rådvill

Annelie Arrefelt säger: En månad är för lång tid, men skaffa en vuxen kontaktperson, typ barnvakt, så kan ni göra ett kontrakt med dottern. Hon kan själv vara hemma en vecka med tillsyn, åka ner till västkusten och vara där 2 veckor. Och sen åka hem en vecka med tillsyn om första veckan fungerade bra. Detta gäller om ni litar på henne i övrigt i överenskommelser. Och att ni har kontakt med den vuxna personen hela tiden. För det kommer troligen bli ännu mera aktuellt nästa år.

säger: JAG MÅSTE JOBBA OCH I SOMMAR OCH KOMMER INTE ÅKA BORT ALLS. VLL ÄNDÅ GE MINA BARNA ETT BRA SOMMARLOV. TIPS?

Annelie Arrefelt säger: Dagsuflykter till stranden om vädret tillåter. Kvällsdopp, nöjesparker inom rimligt avstånd, planera in helgaktiviteter så att det blir 3-4 minisemestrar istället. Försök att koppla av och se det lustfyllda i det, barnen får i alla fall en bra sommar.

Annelie Arrefelt säger: Nu hoppas vi alla på sol. Lycka till och ha en jättebra sommar!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer