Familjerelationer

Hallå där, Aftonbladets nannys...

Av: 

Zendry Svärdkrona

RELATIONER

?Eva Lilja och AnneLie Arrefeldt som har gjort succé med sin nanny-spalt.

Efter att spalten lanserades för tre veckor sedan väller frågorna in. Är ni förvånade?

– Nej, jag har länge vetat att behovet av stöd är stort hos dagens föräldrar. Det är svårt att vara förälder i dag, svårt att räcka till, säger Eva.

Hon får medhåll av AnneLie som ser svårigheterna i vårt föränderliga och nya samhälle. Det är bonusbarn, dataspelande, singelföräldrar och en mängd annat som förra generationens föräldrar aldrig behövde ta ställning till.

Men är det inte lite sorgligt att föräldrar är så otrygga i sin roll att de måste vända sig till en frågespalt?

– Det sorgliga vore tvärtom om föräldrar inte vore intresserade av att vara så bra föräldrar som möjligt. Det är väldigt positivt att folk vågar fråga om sådant som de är osäkra på, säger AnneLie.

Det som passar ett barn kanske inte passar ett annat. Och i en spalt kan man ju inte gå in på alla ”om” och ”men”. Hur tänker ni kring det?

– Där kommer erfarenheten in. Naturligtvis passar inte generella lösningar lika bra för alla barn. Men har man som jag jobbat länge med barn vet man vilken lösning som oftast fungerar för att barnet ska bli harmoniskt, och för att föräldrarna ska bli lugna och trygga, säger Eva.

– Men båda föräldrarna måste givetvis känna att ’det här står jag för’, säger AnneLie.

Detta med gränser då ? Kan det inte bli för MYCKET gränssättning?

Både Eva och AnneLie tycker att alla föräldrar borde hålla sig till några enstaka regler.

– Det kan exempelvis vara läggtid, mattider, lördagsgodis och ett par regler till – sådant som känns viktigt för mig som vuxen. Det får inte bli ett evigt tjatande om en uppsjö regler. Det tär både på dig och barnen, säger Eva avslutningsvis.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer