Tyskland inför ett tredje kön

avMonica Karlstein

Publicerad:

Blir första land i Europa där föräldrar kan slippa att könsbestämma sitt barn

Foto: Montage: Scanpix/Colourbox
Den nepales som vill kan lista sig som ”annan”, istället för man eller kvinna, i sina ID-handlingar. I november blir det möjligt även i Tyskland.

Tyskland blir först i Europa med att erkänna ett tredje kön.

Från 1 november kan ett tredje könsalternativ – istället för bara han eller hon – skrivas in på barns födelsebevis.
Nu efterlyser RFSL en liknande lag i Sverige.

– Det handlar inte om att ändra de kön som redan finns utan om att införa en tredje möjlighet för de som inte känner igen sig någonstans. Deras vardag skulle bli enormt mycket lättare säger Maria Sjödin, verksamhetschef för RFSL.

Foto: Gisela Gatenheim
Maria Sjödin.

En ny lagstiftning i Tyskland gör det från och med i höst möjligt för föräldrar att välja bort att könsbestämma sina barn. Det gäller till exempel när barn föds med både manliga och kvinnliga fysiska egenskaper. På så sätt kan de själva bestämma om de vill bli man, kvinna eller det tredje könet senare i livet.

En tredje kategori

I många länder är det sedan länge möjligt att byta kön på pappret – från man till kvinna, eller tvärtom. I bland annat Storbritannien, Italien, Portugal, Argentina, Spanien och Sverige accepteras att transsexuella personer byter juridiskt kön.

Men den nya tyska lagen gäller alltså inte ett könsbyte utifrån de traditionella könen utan möjligheten att bli registrerad i en tredje kategori.

På ett par håll i världen är det redan en realitet. Nepal införde för ett par år sedan ett tredje kön. Den nepales som vill kan lista sig som ”annan”, istället för man eller kvinna, i sina ID-handlingar. Liknande möjligheter finns bland annat i Australien och Sydafrika.

Tyskland är nu först ut i Europa, som enligt experter ligger långt efter andra delar av världen när det gäller könsminoriteters rättigheter.

I Sverige föds varje år ett par tusen barn med oklar biologisk könsidentitet, så kallade intersexuella.

– En sådan här lag skulle inte bara vara till för att könsbestämma nyfödda utan vara en efterlängtad möjlighet för de som inte känner igen sig i de traditionella könen. I dag finns en stor oförståelse hos allmänheten kring det här, säger Maria Sjödin.

”Stort behov av förändring”

Många av dessa personer möts av oförståelse och trakasserier. Ett ständigt ifrågasättande och förklarande sker då namn och könsidentitet i ID-handlingen inte stämmer överens med den person som omgivningen ser framför sig, enligt en undersökning från RFSL:s ungdomsförbund.
– Vi ser ett stort behov av en sådan här förändring. Många tycker till och med att det är jobbigt att resa därför att de blir ifrågasatta eller misstrodda när de inte uppfattas som det kön som står i deras pass, säger Maria Sjödin och fortsätter:
– Sverige har legat i framkant när det gäller lagstiftning kring sexuell läggning men kring rättigheter för transpersoner har vi fortfarande mycket kvar att göra. Vi välkomnar en sådan här lag i Sverige och hoppas att fler europeiska länder vågar följa efter Tyskland som föredöme.

I Sverige har Vänsterpartiet motionerat om att införa en tredje könskategori för att underlätta för individer med ospecifik könsidentitet.

– En sådan här förändring borde inte vara så svår att införa i Sverige. Det handlar inte om att ändra de kön som redan finns utan om att införa en tredje möjlighet för de som inte känner igen sig någonstans. Deras vardag skulle bli enormt mycket lättare, säger Maria Sjödin.

Publicerad: