- Så överlever du släkthelgen

RELATIONER

Experten: Försök inte lösa bråken vid firandet

Julafton har övergått i juldag och firandet fortsätter.

Du vet vad som väntar - syrrans snoriga ungar, svärmors Jansson och morbror Bertils årliga glöggfylla.

Så hur gör du, håller god min och försöker överleva släktkalasen - eller tar du tjuren vid hornen och fajtas tillbaka?

Foto: Malena Ivarsson.

Om julafton följer en snitslad bana mellan gröt, paketutdelning, glögg, Kalle Anka och nötknäckande - så är juldagen mer av ett blankt blad.

Klapparna är uppackade och släkt och familj börjar gå varandra på nerverna.

- Att försöka lösa konflikter under julfirandet är ingen bra idé. Om släktjulen alltid blir en problematisk tillställning är det allas ansvar att på förhand prata om hur man vill ha det, säger Aftonbladets relationsexpert Malena Ivarsson.

Ett förslag kan vara att olika familjer håller i taktpinnen olika år.

- Genom att göra så får alla vara med och bestämma, alla känner sig sedda och respekterade.

När akuta situationer ändå uppstår - som fylla och relationstjafs - bör man enligt Malena Ivarsson agera genom att avlägsna den som blivit lite för glad i glögg, eller den som spelar ut sin partners otrohet inför öppen ridå.

- Julen handlar ju trots allt om att alla ska ha det trevligt och må bra. De som inte kan hantera sina egna bekymmer bör gå åt sidan tills stormen bedarrat.

Surdeg 1: Svärmors ”Janssons frestelse”

Foto: Janssons frestelse.

PROBLEM

Svärmor har parkerat sig i köket - där hon styr och ställer. Det är hennes Jansson och dukning som gäller. Tidpunkten för olika aktiviteter och matintag styrs med järnhand av envåldshärskaren vid spisen. Att erbjuda hjälp eller tycka något fungerar inte. Du har försökt och din partner förstår inte alls problemet. "Det är väl bra, om mamma fixar maten, så att vi kan koppla av". Ditt eget försök till Jansson får plastfolie över sig och skickas med hem som en doggybag.

MALENA TIPSAR:

Ta ett djupt andetag och ge svängrum åt svärmor. Bestäm dig för att inte gå i konflikt. Prata med din partner vid ett annat tillfälle om vad du behöver för att få en mysig jul och be partnern prata med sin mamma. Och framför allt: ägna inte tid och energi åt att göra fler Jansson!

Surdeg 2: Post paket-traumat

PROBLEM:

Okej, här finns en radda problem. Du fick fel julklapp, din mans syster köpte bara såpbubblor till dina ungar, mamma envisades med att ge ytterligare ett par svindyra kaffekoppar ur den "jättefula-porslinsserien-som-hon-bestämde-att-du-skulle-börja-samla-på-när-du-var-18- och-flyttade-hemifrån". Mörker, julklappsångest och du tvingas le ändå. Dessutom, var är alla KVITTON när man vill byta?

MALENA TIPSAR:

Ofta bär man med sig olika jultraditioner in i nya familjer. En del tycker att dyra julklappar är viktigt, andra satsar hellre pengarna på mat. En bra idé kan vara att köra Perssons jul vartannat år med dyra klappar och Larssons vartannat med såpbubblor. När det gäller fult porslin finns ingen annan utväg än att prata med mamma innan och säga som det är - du vill inte ha kopparna i år igen.

Surdeg 3: Fryntligheten övergår i fylla

PROBLEM:

Morbror Bertil börjar dagen med starkvinsglögg och nyper svärmor i rumpan. Något senare urartar varenda konversation som morbror Bertil är inblandad i. Men mer glögg vill han ha. Och, tja, det är ju bara juldag en gång om året. Samtidigt hänger sig snapsfyllan från julafton kvar över övriga sällskapet. Treokonsumtionen är hög hos alla utom Farbror Bertil som löser problemet med att fyllna till igen.

MALENA TIPSAR:

Om problemet är återkommande - prata med morbror Bertil innan julfirandet och förklara att han bara är välkommen om han inte tänker supa. Blir situationen ändå akut - skicka hem Bertil i en taxi. Genom att inte acceptera beteendet visar du barnen att "så här gör man inte, ett sånt här beteende får konsekvenser".

Surdeg 4: Syskonbarnen från helvetet

PROBLEM:

De vägrar komma när maten är klar, skriker, gapar, petar sig i näsan och är allmänt odrägliga, ouppfostrade och bortskämda. Ändå har du återigen spenderat dina sista slantar på att köpa alldeles för dyra julklappar till snorungarna som redan har allt. Må tomten packa ner dem i säcken och ta dem med till tomteland nästa jul!

MALENA TIPSAR:

Du kan aldrig uppfostra andras barn. Be föräldrarna att i god tid prata med sina barn om "vad som gäller" när släkten träffas. Barn behöver lära sig sociala koder annars får de problem senare i livet. Hur den aktuella familjen sköter uppfostran i vardagen är en sak, men under julen och tillsammans med andra människor bör de visa respekt.

Surdeg 5: Äktenskapsgräl inför öppen ridå

PROBLEM:

Syrrans man har varit otrogen men när släkten träffas ska denna lilla katastrof skylas över med påklistrat samkväm. Tills syrran plötsligt - mitt under middagen - bryter ihop och örfilar sin man så att brysselkålen studsar ner från bordet. "Ditt svin, hur kunde du..?". Alla tystnar. Sen säger svärmor "Nää, nu tycker jag att vi skålar och önskar varandra en god jul."

MALENA TIPSAR:

Prata med syrran i enrum, förklara att du förstår att hon mår dåligt men att det här inte är rätt tillfälle att agera ut. Hon gör fel som belastar hela sällskapet med sina privata relationsproblem. Här agerar svärmor rätt som försöker avleda och prata om något annat.