”Flickorna dör i mina armar”

Av: Tina Remius

Publicerad:
Uppdaterad:

Elise Lindqvist hjälper prostituerade kvinnor på gatan sedan 17 år

Kallas för ”Ängeln” Elise Lindqvist är aktuell med boken ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”, en självbiografisk berättelse om sitt liv som beskriver vägen in i prostitutionen och vägen bort från gatan. På fredag gästar hon tv-programmet Skavlan.
Foto: LASSE ALLARD
Kallas för ”Ängeln” Elise Lindqvist är aktuell med boken ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”, en självbiografisk berättelse om sitt liv som beskriver vägen in i prostitutionen och vägen bort från gatan. På fredag gästar hon tv-programmet Skavlan.

De kallar henne ”mamma”.

Elise Lindqvist har i 17 år ­stöttat och hjälpt prostituerade ­kvinnor.

Nu berättar hon om det råa våld som möter flickorna som säljer sina kroppar.

- När de är så svårt slagna att de håller på att dö i min famn, då ringer jag efter ambulansen, ­säger hon.

Klockan är nio på fredagskvällen och Elise Lindqvist har precis ställt upp sitt bord med kaffe, nyponsoppa, bullar och smörgåsar på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Hit är inga män välkomna. I stället är platsen en fredad zon som ska ge trygghet för gatans prostituerade. Och hon är efterlängtad. Det tar bara tre minuter innan några av kvinnorna stegar upp mot Elise och de fyra ­andra frivilligarbetarna.

Småpratar en stund

- Hej mamma! ropar kvinnorna när de kliver fram och omfamnar Elise innan de tar för sig av den varma drycken vid bordet.

De småpratar lite, men stannar inte länge. Bilarna har redan börjat cirkulera för att hitta en lämplig tjej att plocka upp.

- Det värsta är att de ofta misshandlar flickorna och då är det viktigt att vi finns här för att ge hjälp och tröst, säger Elise.

Enligt henne är misshandeln ofta grov och kan handla om allt från skärsår till blåslagna ansikten, strypningsförsök och utslagna tänder. Trots detta vill de prostituerade kvinnorna sällan åka in till sjukhuset för att få hjälp med sina skador.

- Vi respekterar alltid flickornas vilja, så i de allra flesta fall plåstrar vi om dem med sakerna ur vår akutväska, säger Elise.

Samtidigt har det funnits till­fällen då hon inte kunnat hålla sitt löfte.

- När de är så svårt slagna att de håller på att dö i min famn, då ­ringer jag efter ambulansen.

Elises engagemang för de utsatta kvinnorna går inte att ta miste på. Hon har stått med sitt bord och sin kärlek till de kvinnor som varje kväll patrullerar de prostituerades gata i 17 år. Förutom maten och drycken delar hon ut kläder och ­hygienartiklar som hon fått till skänks av olika företag och privatpersoner.

- De här flickorna sover ofta på utsatta platser som vindsgolv eller dragiga källare och har ont om ­varma kläder, säger hon.

Själv utsatt för övergrepp

Elise har själv blivit såld till män och blev sexuellt utnyttjad för första gången som femåring. Hon v­äxte upp i ett hem med en från­varande pappa och en mamma som var oförmögen att visa kärlek och omsorg. I stället blev hon ofta ­instängd i familjens garderob och utlånad till ett äldre par där mannen våldtog henne medan kvinnan tittade på. Sedan blev hon hemskickad med en påse k­arameller.

- Jag längtade ­efter kärlek och ­någon som såg mig, men eftersom jag aldrig fick uppleva det visste jag inte vad det var. När jag blev äldre använde jag min kropp för att försöka fånga det man aldrig kan nå på det sättet, säger hon.

I desperation att bli sedd och hörd flyttade hon in hos en bordellmamma.

- Hon pysslade om mig och blev det närmsta jag kommit en mamma. Därför var det svårt att bryta mig loss från henne och det ­destruktiva liv som jag levde där, säger Elise.

Började missbruka

I ett försök att döva alla instängda känslor började Elise missbruka mediciner och det var först som 59-åring som hon på ett behandlingshem fick hjälp och möjligheten att välja ett annat liv. Nu ägnar hon all sin tid åt att hjälpa andra prostituerade att göra samma resa.

- Det tar mellan ett till tre år ­innan jag etablerat så pass stort förtroende att jag verkligen kan få dem att lämna gatan, säger hon.

Under denna tid har Elise hunnit blivit deras ”mamma” som lyssnar, följer med dem till tandläkaren, affären och viktiga möten. Hela tiden talar hon om för dem att det finns en väg ut ur prostitutionen och att utbildning är det bästa sättet att kunna skapa sig ett nytt liv. När kvinnan själv är mogen ordnar Elise med bostad på hemlig ort och arbetsträning hos något av de företag som hon sedan länge samarbetar med.

- Jag blir så lycklig varje gång som jag får bort en flicka ur det sexuella slaveriet, säger hon.

Hoten har ökat

Nu har hon skrivit boken ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”, en utlämnande redogörelse för hennes egen uppväxt som på ett tydligt sätt förklarar hennes väg in i prostitutionen. Namnet på boken är det smeknamn som de prostituerade gett Elise.

- Många kvinnor som hamnar på gatan har själv varit offer för våldtäkter och sexuellt utnyttjande, säger hon.

Samtidigt beskriver Elise hur prostitutionen förändrats genom åren och hur hotbilden mot dem växt.

- Det blir allt fler offer för trafficking som transporteras mellan olika länder som boskap. De stannar i tre månader på turistvisum och förs sedan vidare genom sin hallick till nya platser, säger hon.

Värst utsatta är de kvinnor som kommer från andra länder och har en hallick som äger dem.

- Hallickarna hotar med att om de lämnar gatan så kommer de att utsättas för hedersrelaterat våld av sin familj i stället och tyvärr är det så att de många gånger har rätt, ­säger Elise.

För att få ett slut på prostitutionen har hon ett tydligt recept.

- EU måste besluta om ett totalförbud mot att både­ köpa och sälja sex och sedan måste Schengenavtalet bort. Samtidigt är det svårt att få bukt med problemet när polismästare, politiker, domare och kyrkans män köper sex.

Trafficking drar in sju miljarder

Mellan 600 000 och 2 ­miljoner personer över hela världen faller varje år offer för människohandel, enligt FN. Handeln gäller framför allt sexu­ell exploatering av kvinnor och barn.

Kriminella grupper beräknas tjäna cirka sju miljarder dollar varje år på handeln med kvinnor och barn vilket gör trafficking till den tredje största brottsliga verksamheten i världen, näst efter narkotika- och vapenhandel.
 

Källa: Unicef

Betala för sex - normaliserat bland de yngre

Prostitution kan delas upp i gatuprostitution, inomhusprostitution och internetprostitution. Internetprostitution, där säljare och köpare fått kontakt via internet, ökar ständigt och särskilt bland unga.
Att ha och köpa sex mot ­ersättning blir mer och mer ­accepterat och normaliserat bland ungdomar. Här finns ­både morgondagens sexköpare och de som riskerar att fastna i prostitution.

Fakta: Kvinnojouren

Frankrike tar efter svenska sexköpslagen

1999 blev det förbjudet att köpa sexuella tjänster. Förbudet innebär att det är olagligt att mot ersättning skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse. Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader. Det är inte straffbart att sälja sexuella tjänster.
Nu står den svenska sexköplagen modell för den franska lag som beräknas införas under nästa år. I dag riskerar de som säljer sex i Frankrike böter eller fängelse men i den nya lagen ska även sexköparna straffas.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN