Föräldraskap

”Jag har världens bästa liv”

Av: 

Åsa Passanisi

RELATIONER

Carola, 45, lämnades ensam med sina nio barn

Foto: Att bli ensamstående med nio barn var inte riktigt vad Carola Wetterholm, 45, tänkt sig: ”Men barnen gör mig lycklig, och hade jag en man skulle jag gärna ha fler ungar”.

Vi har sett henne i tv, pusslande med vardagen i storfamiljen.

Efter tv-serien ”Familjen annorlunda” blev dock livet för ­Carola Wetterholm, 45, lite annorlunda.

I dag är hon ensamstående med NIO barn.

– I början var det förstås tufft, säger hon.

Blotta tanken på att behöva gå på 18 utvecklingssamtal om året skulle nog få en majoritet av alla föräldrar att tänka om.

Men niobarnsmamman Carola räds inte högar av leriga skor, fritidsaktiviteter, syskongnabb, gympapåsar, matsäckar eller milslånga matlistor. Hon gör dessutom allting själv och skulle inte kunna tänka sig att leva på något annat sätt.

Skulle ha varit två

– Jag är så van att ha många barn omkring mig att jag inte förstår hur livet annars skulle se ut, om det inte var lite rörigt, säger hon och skrattar.

Men planen var förstås en annan. Egentligen skulle de vara två om att rådda livspusslet. Men exmaken lämnade familjen för två år sedan.

– Han flyttade hem till en annan kvinna. I början var det förstås tufft, det var ju inte så jag hade tänkt att livet skulle bli, men barnen och jag har det bra. Vi klarar oss fint nu.

Carola säger att hon alltid drömt om att ha en stor bullrig familj. Och att vara mamma är fortfarande det absolut roligaste hon vet.

– När jag och mitt ex började dejta sa jag att jag ville ha sju barn. Från början tyckte han att det räckte med ett. Men i stället blev det nio, fortsätter hon och säger:

– Det är konstigt, men egentligen har jag aldrig känt att det har räckt eller att jag är klar, så det hade nog kunnat bli ännu fler. Men nu börjar ju åldern ta ut sin rätt och jag har ju inte heller någon man.

• Går det över huvud taget att dejta som 9-barnsmamma?

– Det är nog svårt (skratt). Jag rör mig ju inte på den sortens jaktmarker och jag har jag inte så mycket tid över. Jag tränar, pluggar och umgås med barnen. Men visst, skulle det komma en trevlig drömpris och knacka på dörren, så vet man aldrig vad som händer.

• Hur reagerar folk när du kommer gående med nio barn?

– Det händer ju väldigt sällan att alla är med. Och det brukar räcka med att jag är ute med fyra av dem för att folk ska tycka att jag har många barn. En del får så klart en chock när jag berättar att jag har fem till, men i stort sett är alla positiva och tycker att det är roligt med en riktig storfamilj.

För att klara av sitt hektiska mammaliv finns det vissa grundstrukturer som måste funka. Carola har exempelvis tidigt tränat barnen på att ta eget ansvar för läxor och gympapåsar.

Lagar allt själv

Maten lagar hon alltid själv, även om hon på senare tid börjat fundera på att involvera de stora barnen mer i matlagningen.

– Jag tycker själv att jag har världens bästa liv. Mina barn ger mig energi och får mig att orka.

• Du har ju dina barn heltid, känner du aldrig att du behöver ­vara ensam?

– Egentid är ett väldigt konstigt uttryck. Jag förstår inte varför jag skulle må bättre av att vara ifrån mina barn? Om jag får ett par timmar över att kolla på en bra film i fred är jag nöjd.

Så får Carola vardagen att funka

 Alla barn har varsin stor plastlåda i hallen för skor, hjälmar, benskydd, skridskor och annat, som behövs för fritidsaktiviteter.

 Storhandlar flera gånger i veckan. Ser alltid till att ha mjölk, fil och bröd hemma, det går jämt åt.

 Slår ihop barnens födelsedagar och firar flera av dem samtidigt när släkten kommer.

 Samordnar tandläkartider och utvecklingssamtal så gott det går.

 Semestrar på en campingplats, där familjen har en husvagn stående. ”Barnen tycker att det är jättekul med små utflykter, de är inte så kräsna så det behöver inte vara så märkvärdigt.”

 Tränar flera gånger i veckan, det ger positiv energi.

 Uppfostrar barnen till att tidigt ta eget ansvar för gympapåsar och läxor. De små lär av de stora.

 På helgerna blir det brunch i stället för frukost och lunch. 

 Middagen serveras vid samma tid varje dag, det underlättar allas planering att ha en tid att förhålla sig till.

 De små barnen deltar ofta i kyrkans aktiviteter, det kostar ingenting och verksamheten är välorganiserad.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Föräldraskap

Uppsala

Familjerelationer

Familjen annorlunda (tv-program)