Mejla

Daniel Pernikliski

”Ett hjärta i snön är det finaste jag fått”

RELATIONER

Daniel Pernikliski kärleksfulla överraskningar i vardagen

Jag har ett starkt minne av en romantisk gest som min flickvän gjorde för mig, en vinternatt medan jag låg och sov. Hon hade varit ute sent och fick impulsen på vägen hem, och när hon var klar kom hon och la sig bredvid mig. Allt jag minns från den natten är att hon la armen om mig, och att jag lika snabbt kastade bort den tillsammans med att jag fräste ur mig några otrevligheter angående hennes iskalla hand mot min hud. På morgonen gick jag upp med vår dotter och när jag med trötta ögon tittade ut genom fönstret såg jag att någon hade trampat in ett stort hjärta i snön på gården. I hjärtat stod det Daniel, och jag blev varm i hela kroppen.

Frusen om tassarna hade hon känt en stark känsla, som hon var mån om att förmedla, trots att hon var trött och borde sova. En gest som inte kostade ett öre, men som var fullproppad med kärlek.

Att det skulle vara dyrt med kärleksuppvaktningar är nonsens. Det är aldrig prislappen som gör en gåva eller en gest kärleksfull, utan ansträngningen bakom. Tanken, engagemanget, kreativiteten och spontaniteten. Att köpa en lyxyacht till sin båtintresserade kärlek, om man har råd, är inte mer romantiskt än att rista in hennes namn i en barkbåt, om man inte har det.

Och det är vardagsromantiken som lyser starkast och gör skillnad, eftersom födelsedagar och andra givna datum är som osynliga beställningar på uppvaktning.

Romantik är en sovmorgon, en huvudvärkstablett, en ”jag älskar dig”-lapp i fickan på ytterrocken en tisdagsmorgon. En picknick, en bokad barnvakt, en lånad bok på biblioteket, som man har snappat upp att ens älskade vill läsa.

Myten om att romantik är dyrt är född av människor som saknar kreativitet. Sådana som är vana att kompensera brist på påhittighet och engagemang med pengar.

Av: 

Daniel Pernikliski

Publisert: