Nya sexlagen är ett fiasko

avJessica Ritzén

Publicerad:
Uppdaterad:

Fler våldtäkter anmäls men färre fälls i rätten

1 av 3 | Foto: Foto: MATS STRAND Observera att bilden är manipulerad.
”INTE BLIVIT LÄTTARE” För två år sedan kom den nya våldtäktslagen – som skulle göra det lättare att fälla misstänkta våldtäktsmän i rätten. Men siffrorna från projektet ”Den rättsliga hanteringen av övergrepp mot kvinnor och barn”, vid Stockholms universitet, visar att effekten blivit omvänd.

I morgon faller hovrättens dom i Stureplansmålet. Fallet har höjt volymen i våldtäktsdebatten. Lagen ändrades 2005 för att öka skyddet för kvinnor. Men så blev det inte. Det visar nya siffror som Aftonbladet Kvinna i dag kan avslöja.

Fler anmäls – färre döms.

Och en full kvinna får fortfarande skylla sig själv.

Så blev resultatet av den nya våldtäktslagen.

Lagen om våldtäkt skärptes för två år sedan för att öka skyddet för kvinnor.

Fler våldtäktsmän skulle kunna åtalas och dömas – med sänkta krav på våld och hot.

Skyddet för berusade kvinnor skulle säkerställas.

Men Aftonbladet Kvinnas granskning visar att lagen blev ett bakslag.

Anmälningarna om våldtäkt har ökat med 40 procent de senaste åren – och bara var tionde misstänkt gärningsman åtalas. En siffra som varit oförändrad under hela 2000-talet.

Den nya statistik som forskare vid Stockholms universitet tagit fram avslöjar också att färre fälls.

Var femte frikänd

Förra året frikändes mer än var femte åtalad våldtäktsman, 22 procent. Tidigare gick 17 procent fria. Frikännandesiffran för våldtäkt är därmed dubbelt så hög som för vanliga brott.

– Det har inte blivit enklare att bevisa brott. Det krävs fortfarande stödbevisning för en fällande dom, säger Birgitta Fernqvist, vice överåklagare i Göteborg.

Utan vittnen eller bevis räcker det fortfarande att mannen hävdar att han ”bara haft sex” för att gå fri.

De enda som fälls när ord står mot ord är män som redan finns i straffregistret eller har begått andra brott mot kvinnan.

Bara i var femte dom har man kunnat fälla på grund av hjälplöst tillstånd enligt statistiken. Paragrafen beskrivs som ett moment 22:

”Är man i ett hjälplöst tillstånd kan man inte berätta vad som hänt. Och kan man berätta så anses man inte vara i ett hjälplöst tillstånd.”

– Vi har väldigt stora problem med det hjälplösa tillståndet, det har inte blivit lättare att få någon fälld, säger Birgitta Fernqvist.

”Rejäl utvärdering”

Justitieminister Beatrice Ask är bekymrad över utvecklingen.

– Det är tänkvärda siffror och ett skäl till att vi måste göra en rejäl utvärdering. Men man kan inte alltid säga att den blivit sämre för att någon inte blivit fälld, man måste borra djupare. Lagen har heller inte prövats så mycket att vi har fått en praxis.

Nu tillsätter hon en utredning. Den femte på 35 år.

– Jag vill få igång den till våren. Det här jobbar vi på med i alla fall en anständig hastighet. Jag har ingen avsikt att försena detta i onödan.

Publicerad: