Julkorten - en omtyckt tradition

RELATIONER

Moderater skickar bild på familjen, miljöpartisten pysslar

Foto: Kär hälsning 84 procent av svenskarna vill ha julkort eller julbrev.

Vi svenskar gillar julhälsningar.

Många tycker om att skicka dem och hela 84 procent av oss vill få julkort.

Hur julhälsningarna ser ut skiljer sig dock lite. Enligt en undersökning tycker miljöpartisten om att göra egna kort, medan moderaten helst skickar en bild på familjen.

Foto: Pyssel hemma Enligt Postens undersökning gillar miljöpartister att göra egna julkort. Så här fint kan det bli om man är riktigt händig.

Det är fullt upp på Posten just nu. Med alla julhälsningar och paket som skickas räcker inte den ordinarie personalen till.

Under december delar 15 000 brevbärare ut över 40 miljoner julhälsningar och 1,3 miljoner paket ska hanteras.

– Vi tar in extra personal. 8 000 fler blir vi under de hektiska veckorna i jul, säger Anette Eriksson som är julinformatör vid Posten AB.

Om man vill få fram sin julhälsning i tid, kan det vara bra att få iväg dem i helgen.

– Om man skickar med julporto som är 50 öre billigare är sista dagen på söndag. Då kommer det garanterat fram i tid. Med vanligt porto är det torsdag den 20:e december som gäller.

Pyssel hemma

Julkorten är en kär tradition. De flesta av oss köper färdiga julkort, det gör 57 procent av oss. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Posten.

Undersökningen visar också att de som främst köper färdiga julkort är, när det kommer till partitillhörighet, folkpartister.

Men vissa av oss pysslar gärna. Enligt undersökningen gör 17 procent av oss sina egna julkort och lite extra pysselbenägna är bland annat miljöpartister.

Främst är det kvinnor som gillar att pyssla och i åldersgrupperna 15-29 och 30-49 år tillverkar en fjärdedel av kvinnorna sina egna julkort.

5 procent av de tillfrågade svarade att de lät sina barn göra julhälsningarna som man skickar till släkt och vänner.

8 procent skickar en trevlig bild på familjen och i den gruppen är moderaterna något överrepresenterade, visar undersökningen.

Omtanken

Endast 1 procent skickar ett foto på sig själv.

Vilken kategori tillhör du själv?

– Jag tillhör nog flera kategorier. Men i år blev jag fotograferad med tomten så jag tillhör kategorin på en procent som skickar kort på mig själv, haha. Men jag pysslar och lägger ner tid och omtanke i mina julhälsningar, säger Anette Eriksson.

Hela 84 procent av dem som tillfrågades svarade att de ville ha julkort eller julbrev. Hur många julkort vi skickar varierar från person till person.

– Jag talade med en person som varje år skickar 300 julkort, berättar Anette Eriksson.

Hur julkortet ser ut betyder dock inte så mycket man kan tro. Undersökningen visar att det är omtanken som kommer med hälsningen som är det viktigaste. Det svarade över hälften av de tillfrågade.

ARTIKELN HANDLAR OM