"Jag tvivlade på om jag var pappa till något av mina barn"

RELATIONER

Fler och fler gör privata faderskapstest

När Jesper fick veta att hans fru bedragit honom, slogs han av misstanken att han kanske inte var far till sina två barn.

Men han ville inte blanda in myndigheterna utan vände sig till ett privat företag för ett faderskapstest.

Jesper är en av de pappor som tvivlat på sitt faderskap och som testat sig privat. I julas kom han på att hans fru hade en älskare på jobbet och att hon varit otrogen länge. Vid det tillfället hade de en son på fem månader och en tolvårig pojke.

Jesper och hans fru började tala om sina problem och försökte lappa ihop förhållandet men i samma veva så kom han på henne med att skriva kärleksbrev till sin älskare. Jesper konfronterade frun och sa att han inte kunde lita på henne.

– Eftersom hon varit otrogen med en man så tänkte jag att hon nog kunde ha varit det vid ett flertal tillfällen och jag räknade ut att hon vid tillkomsten av vår äldsta son varit iväg på en resa. Jag började tvivla på om jag var pappa till något av mina barn.

”Jag skulle älska mina barn ändå”

Både Jesper, hans fru och deras bägge söner testade sig.

– Min fru tyckte att det var sorgligt men hon förstod hur djup vår kris var. Min äldsta son trodde att det handlade om någon förkylning när vi ville skrapa hans tunga.

– Innan testet så tänkte jag på hur jag skulle reagera om de inte var mina biologiska söner och jag kom på att jag skulle älska dem ändå. Nu visade det sig att de var mina vilket var en enorm lättnad men det var helt klart värt 4000 kronor att testa sig.

Varför vände du dig inte till Socialtjänsten?

– Jag ville inte inleda ett faderskapsmål. Jag tror att en process skulle kunna vara väldigt skadlig för familjen. Nu har jag och min fru precis skilt oss men vårt förhållande blev mycket bättre efter testet. Allt tvivel skadade relationen mycket.

”Hej, jag tror att du är min pappa”

I somras ringde en okänd ung man från utlandet upp Björn, 60, och sa att han trodde att Björn var hans pappa.

Läs mer:

Anna Swantesson

ARTIKELN HANDLAR OM