Modeslavar - redan i vaggan

RELATIONER

Charlotte Perelli shoppar märkeskläder till sönerna - och får dåligt samvete

Foto: Charlotte Perrelli älskar att klä barnen i fina kläder. Här är Angelo och Alessio i hattar från Gant och storebrorsan har även en liten Ralph Lauren-skjorta.

Nappflaskor från Dior, pyttesmå Burberrykjolar och Gucciskor.

Aldrig har väl en bebis kunnat bli mer moderiktig än i dag.

Är det en kul trend att skapa sexmånaders

fashionistas – eller handlar det om föräldrar som vill göra sina småbarn till statussymboler?

Allt fler lyxiga märken satsar på kläder och saker för riktigt små barn. Och suget är stort, berättar de som jobbar i butikerna. Den som längtar efter en bärsele från Gucci, en nappflaska från Dior eller en babymadrass från Hästens till sin lilla älskling behöver inte drömma längre – bara det finns pengar förstås.

I täten går Hollywoodmammorna som tävlar om att visa upp telningarna i trendiga t-shirts, pyttesmå designerskor och dyra barnvagnar.

En som älskar att shoppa märkeskläder och även gör det till barnen är sångerskan Charlotte Perrelli. Hennes söner Angelo, två och ett halvt, och Alessio, elva månader, har redan erfarenheter av Gucci, Burberry, Replay och andra exklusiva märken.

"Det kan kännas onödigt"

– Mitt shoppingintresse har förflyttats en del till barnen, från att ha varit helt fokuserat på mig själv. Jag tycker om att klä dem lite kul och fint.

Vad är det dyraste du köpt?

– Hm, jag är inte så förtjust i att berätta det, det låter ganska obegåvat ?

Charlotte Perrelli tycker nämligen inte att shoppandet är en helt okomplicerad hobby.

– Lika mycket som det är roligt att shoppa dyrt så är jag emot det. Det kan kännas onödigt, och jag vet att barnen inte blir lyckligare. Det handlar väl om min fåfänga egentligen.

Måste hålla för lek

Ibland drabbas hon av dåligt samvete och hejdar sig.

– Jag kan känna att ”nämen, det här behöver de absolut inte!” Jag vet ju att det finns föräldrar som har det verkligt tufft ekonomiskt. Det är tur att samvetet hindrar mig

ibland, annars skulle jag kunna handla hur mycket som helst. Men det kan bli fjantigt med barn som sitter i för exklusiva kläder i sandlådan.

Charlotte Perrelli poängterar att hon mixar, lyxiga designerkläder blandas med billigt från H&M. Och hon har lärt sig att inte handla sådant som är för fint för att användas i vanlig lek.

– Jag köpte till exempel en skjorta från Ralph Lauren till Angelo, den har han haft en gång... Nu tänker jag att det är bättre att kläderna används även om de blir lite fula.

Psykologen: Barnen blir reklampelare

Barnet blir kronan på verket när det gäller att visa familjens stil. Det menar Hanna Ther­maenius, barn- och föräldrapsykolog inom barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm.

Fler kända mammor som gillar att shoppa loss

Foto: Gwyneth Paltrow och dottern Apple. Reese Witherspoon och dottern Ava shoppar i timmar.

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM