Åt ost - fick missfall

RELATIONER

Bakterie dödade 5 i Oslo

Hoppa över den goda brieosten om du är gravid eller har nedsatt immunförsvar, uppmanar Livsmedelsverket efter ett listeriautbrott på Rikshospitalet i Oslo som orsakat flera dödsfall.

I Norge har fem personer avlidit på Rikshospitalet i Oslo efter att de smittats av listeria, skriver norksa NRK. Bland annat dog ett ofött tvillingpar. De hade smittats av den livsfarliga bakterien sedan mamman ätit av listeriasmittad dessertost. Sammanlagt blev 15 patienter sjuka av smittan som de fick av osten som sjukhuset serverade. Det extra ovanliga med smittoutbrottet var att osten i detta fallet var pastöriserad.

25-40 fall om året i Sverige

Trots att det är ovanligt så kan även pastöriserade dessertostar innehålla listeriabakterier. Känner man osäkerhet för vad man bör äta eller inte äta så är det lika bra att undvika dessert- och mjukostar helt, menar Livsmedelsverket.

I Sverige rapporteras årligen 25-40 fall av listerios och förutom gravida så kan även äldre personer eller människor med starkt nedsatt immunförsvar drabbas. Vidare skriver Livsmedelsverket på sin hemsida att för riskgrupperna är Listerios en mycket allvarlig sjukdom med hög dödlighet, cirka 25-30 procent.

– Det är angeläget att informera att det inte bara är gravida som är i riskzonen, det är en väldigt stor grupp i samhället som är äldre som är en känslig konsumentgrupp, menar Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Vad bör man då undvika som gravid eller som person med nedsatt immunförsvar?

– Ätfärdiga livsmedel löper större risk än andra. Det är väldigt många livsmedel som om det förvaras under lång tid i kallt förvar kan utveckla bakterien, till exempel vakuumförpackad lax som man äter kall är en sån vara som kan få bakterien. Men också ostar, som nu i det norska fallet, bör man vara lite försiktig med, menar Åsa Rosengren.

ARTIKELN HANDLAR OM