”Det är ballare att vara lesbisk”

Rebecka, 35, blev kär i en transkille – nu föredrar hon kvinnor

Rebecka Cardoso kan inte tänka sig att gå tillbaka till ett heterosexuellt liv. ”Jag fick alldeles för lite utrymme i romantiska relationer med män”, säger hon.
Rebecka Cardoso kan inte tänka sig att gå tillbaka till ett heterosexuellt liv. ”Jag fick alldeles för lite utrymme i romantiska relationer med män”, säger hon.

Rebecka Cardoso var tidigare attraherad av män.

I dag föredrar hon kvinnor:

– Det finns bara fördelar med att leva icke-straight, säger hon.

Fram tills för några år sedan hade Rebecka Cardoso, 35, uteslutande heterosexuella relationer. Så träffade hon en transkille och blev förälskad.

Hon blev först osäker på sina känslor och visste inte om det handlade om en kompisförälskelse, men snart blev det tydligt att det var attraktion. Några år senare träffade hon en kvinna som hon inledde en relation med.

– Det var inga obegripliga spel med henne, som jag ofta upplevt i straighta sammanhang. Det finns bara fördelar med att leva icke-straight. Jag upplever att jag har tillgång till en värld som känns mycket mer intressant för mig än det straighta alternativet och att jag äntligen fokuserar på rätt halva av befolkningen.

Jobbar med normkritik

Rebecka Cardoso är regissör, manusförfattare och skådespelare och har länge arbetat med normkritiska teman i sin scenkonst.

– I hbtq-världen finns det ett sätt att utmana mönster och invanda föreställningar som gjort mig friare. Att jag hade turen att bli kär i en kvinna gjorde att jag släppte den heterosexuella sargen för gott.

Att hon någon gång i livet kommer att leva i en längre relation med en man känns osannolikt, säger hon.

– Jag upplever att jag fått alldeles för lite utrymme i många av de romantiska relationer jag haft med män. Det har handlat om dem och deras behov. Jag hoppas att nästa person jag blir kär i ska vara en tjej. Kvinnor och kvinnors erfarenheter är generellt sett mer intressanta.

Alla borde ta steget

Rebecka Cardoso menar att många kvinnor som utåt sett är heterosexuella även har erfarenheter av samkönat sex, även om de inte pratar om det. Hon tycker därför att alla borde ta steget fullt ut.

– Det är ju tusen gånger ballare att vara lesbisk än att vara straight, så när vi nu lever i ett land där det är välsignat både av staten och av kyrkan, så ser jag ingen anledning att inte ta chansen.

Matilda Tudor pratar om att det går att ”programmera om sig” till lesbisk. Skulle du säga att det går?

– Svår fråga … Men jag tror att Mian och Matilda är inne på något viktigt i boken, när de pratar om att öva sitt begär. Att fantisera om kvinnor, testa tanken, kanske agera på en del gamla drömmar man har i byrålådan – det tror jag absolut gör stor skillnad för vad man upplever att man har för sexualitet.

Publisert: