Miljontals barn säljs som slavar

Safalata, 15, lovades jobb - men blev sexuellt utnyttjad

Safalata lovades ett välbetalt jobb i Indien.

Men i stället blev hon såld, slagen och sexuellt utnyttjad.

- Det var som att leva i en bur, säger hon.

Varje år delas World’s children’s prize, även kallat Barnens Nobelpris, ut i Sverige. Förra året gick priset till Malala Yousafzai. Juryn består av barn från femton olika länder. Ett av dem är femtonåriga Safalata från Nepal.

- Det är första gången jag är i Sverige, säger hon när Wendela träffar henne en solig vinterdag på Skeppsholmen i Stockholm.

Tvungen att jobba

Safalata, som egentligen heter något annat, representerar barn som utnyttjats i människohandel och barn som utsatts för övergrepp. Hon växte upp med sin mormor. När hon var tretton år dog mormordern och Safalata var tvungen att sluta skolan och börja arbeta i en tefabrik för att försörja sig.

Lönen var dålig, och en dag kom hon i kontakt med en kvinna och två män som lovade henne ett välbetalt jobb i grannlandet Indien. Väl framme i Indien visade det sig att jobbet var en bluff. I stället blev Safalata såld som piga till ett par som höll henne inlåst. Hon fick arbeta utan lön, och blev misshandlad och utsatt för övergrepp.

Hotades till livet

- Det var som att leva i en bur, jag kunde inte gå ut. Jag arbetade i hushållet från soluppgången till solnedgången, det var en väldigt svår tid för mig, berättar hon.

Efter en tid rymde Safalata och sökte upp kvinnan och männen som fört henne till Indien i hopp om att de skulle hjälpa henne. Men i stället blev situationen ännu värre. De hotade henne till livet och Safalata blev utsatt för sexuella övergrepp. En av männen våldtog henne dag och natt.

- Jag blev utnyttjad ­hela tiden, säger hon.

Till slut stod hon inte ut längre och rymde igen. Hon lyckades ta sig till en läkare som hjälpte henne hem till Nepal.

I dag bor Safalata på ett boende för utsatta flickor och går i skolan igen.

- Mitt mål i livet är att bli advokat. Jag vill hjälpa andra som blivit utsatta för människohandel och ge gratis juridisk hjälp till dem som inte har råd. Jag tror att människohandeln kan stoppas genom utbildning och ökad medvetenhet. Och genom att de som sysslar med det åtalas och döms till hårda straff.

Dömd till fängelse

Två av de tre som sålde Safalata har dömts till tjugo års fängelse och ska betala henne kompensation för det lidande hon utsatts för. Den tredje människohandlaren är försvunnen.

Vad skulle du säga om du fick tillfälle att prata med dem?

- Jag skulle vilja fråga dem varför de sålde mig. Och så skulle jag självklart vilja spöa upp dem.

Fattigdom en grogrund för trafficking

Människohandel är det tredje vanligaste brottet i världen.

De allra flesta som drabbas är kvinnor.

– Den sociala och ekonomiska situationen gör många till lätta offer, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel.

Näst efter narkotika- och vapenhandel är människohandel, trafficking, den största brottsliga verksamheten i världen. Majoriteten av dem som utsätts för trafficking inom EU utnyttjas för sexuella ändamål.

Den typiska historien för traffickingoffer är att de lockas med möjligheten att tjäna pengar. I Nepal rekryteras flickor, precis som Safalata, till prostitution i Indien.

Även tvångsarbete

I Sverige förekommer trafficking för sexuella ändamål främst i Stockholm, Göteborg och Malmö. Människohandel för andra ändamål, som till exempel tvångsarbete, pågår även på mindre ­orter i landet. Enligt polisen är majoriteten av traffickingoffren i Sverige kvinnor mellan 18 och 30 år. De som rekryterades till Sverige ­under 2013 för prostitution kom i första hand från Öst- och Sydöst­europa samt Nigeria.

– Orsakerna till att människohandeln existerar är fattigdom och utsatthet bland människor i ursprungsländerna. Och att det finns en efterfrågan på sexuella tjänster och billig arbetskraft i des­tinationsländerna, säger kommissarie Kajsa Wahlberg, som ligger bakom rapporten.

I Sverige görs insatser, men ­arbetet är komplicerat.

– Många av dem som utsätts för sexuell exploatering är rädda för att ta kontakt med myndigheter, säger Patrik Cederlöf.

1.2 miljoner barn drabbade

 Människohandel är en organiserad transport av människor med syfte att utnyttja dem för olika ändamål, som prostitution eller tvångsarbete.

 Brottsligheten sker ofta över nationsgränserna.

 Cirka 1,2 miljoner barn i världen beräknas varje år utsättas för människohandel.

Källor: Polisen, Brottsoffermyndigheten, FN, Unicef, Amnesty

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN