Relationer

Regina försvinner – ur almanackan

Av: 

Frida Hübenette Högberg

RELATIONER

Tre namn tas bort – ersätts av fyra andra

Välkommen, Kevin! Bye bye, Regina.

Idolvinnaren petar skådespelerskan från almanackan.

– Nu har Sverige lyckats utplåna mig för gott, säger Regina Lund.

UT I KYLAN Regina Lund finns kvar – men hennes namnsdag försvinner. I stället kommer Kevin in och tar hennes plats i almanackan den 7 september.
UT I KYLAN Regina Lund finns kvar – men hennes namnsdag försvinner. I stället kommer Kevin in och tar hennes plats i almanackan den 7 september.

Snart är det slut på namnsdagstårta för nästan 9 000 svenskar. Almanackans namnlängd ska förändras till 2011. Tre namn ryker – men fyra gör entré.

Gurli är indiskt

– Man måste förnya sig, annars kan vi ju lika gärna ha kvar den gamla helgonkalendern från medeltiden, säger Eva Brylla, forskningschef vid Institutet för språk och folkminnen.

– Namnen som delar dag ska vara språkligt eller kulturellt besläktade. Gurli och Leila visade sig inte alls vara det, eftersom Gurli är ett indiskt namn och Leila ett arabiskt. Därför tog vi bort Gurli och satte dit Fatima.

Även Regina ska bli petad, till Kevins fördel.

Keltiska Kevin

– Regina är latin för drottning. Man har trott att Roy är namnet för kung, men nu vet man att det är keltiska för röd. Därför ersätter vi Regina med keltiska Kevin, säger Eva Brylla.

Regina Lund, 41, tar lätt på att hennes namn blir bortvalt.

– Lite sorgligt är det, men min halvsysters son heter Kevin. Det känns bra att han får ta över, säger hon.

Men alla är inte lika hårdhudade som skådespelerskan.

– Vi fick väldigt starka reaktioner vid förra ändringen. När namnet försvinner ur almanackan känner många att de har blivit ratade och inte duger, säger Eva Brylla.

Publisert: