Relationer

”Problemet är att abort är legalt!”

RELATIONER

Artikel om aborter på grund av ”fel” kön skapar debatt

Vi har fri aborträtt i Sverige och skälen bakom en abort kan inte ifrågasättas.

Eller: aborter på grund av fostrets kön visar att aborträtten måste ifrågasättas.

Eller: ta bort möjligheten att få veta barnets kön i förväg.

Debattens vågor går höga på aftonbladet.se.

En kvinna i Eskilstuna valde två gånger att göra abort efter att ha fått veta att fostren hon bar var flickor.

Detta fick personalen vid kvinnokliniken på Mälarsjukhuset att reagera. De har vänt sig till Socialstyrelsen för att få veta hur de ska förhålla sig – kan de neka att utföra aborter på grund av ”fel” kön på fostret.

Även läsarna på aftonbladet.se reagerade starkt, och kommentarerna till artikeln var många.

”Personalen ska inte moralisera”

Grovt kan man dela upp kommentarerna i tre läger. Det första är de som tycker att sjukhuspersonalen måste leva med detta, det är en konsekvens av den fria aborträtten. Så här skriver till exempel jorgencarlsson: ”Om vi som nu tillåter abort i Sverige utan några särskilda skäl så har vi alltså sagt att det inte är något fel med det, att ett foster inte är likställt med en människa. Då ska inte sjukhuspersonalen eller andra moralisera över det heller, oavsett skäl eller antal aborter.”, och så här MissTooGood: ”Hennes kropp, hennes foster, hennes barn, vill hon göra abort så får hon väl göra det oavsett anledning, vad har sjukhuspersonalen med detta att göra, tycker de inte om sitt jobb kan de sluta (---)”.

”Ändra lagstiftningen”

En annan grupp anser att ett sätt att komma ifrån detta är att inte låta föräldrarna veta vilket kön fostret har förrän efter vecka 18. En av dessa läsare är Stephenie: ”(---) Borde man inte i så fall tillåta att man tar reda på barnets kön efter dessa 18 veckor, så att man inte kan göra en abort pga könet? Jag tycker det är sjukt och jag förstår läkare och sköterskor som inte vill utföra ingreppet för att barnet råkar ha 'fel' kön.”, en annan är mrsMellow: ”tycker de borde ändra lagstiftningen till att man inte får veta könet på barnet förrän längre in i graviditeten då det inte kan göras någon abort. Då är den saken avklarad!”

”Vilket hyckleri”

Den tredje gruppen läsare är de som tycker att man borde se över abortlagstiftningen; på något sätt begränsa den så att man inte ska kunna göra abort på grund av kön. FranzisRax skriver ”Ja vilket hyckleri att tycka att detta är förkastligt samtidigt som man försvarar aborträtten. Det spelar väl ingen roll av vilken anledning man väljer abort så länge som vi officiellt anser att att foster, likt flugskit, inte har några rättigheter? Denna artikel visar dock hur snedvriden den fria "rätten" till abort blivit.” Queenjess skriver: ”Att kunna ta reda på könet känns som en normal rättighet för gravida! Problemet är att ABORT är legalt i sverige... inte att man kan ta reda på könet.”

Vad tycker du? Fortsätt att diskutera!

aftonbladet.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer