Homosexualitet kan ge dödsstraff

Nytt lagförslag i Uganda – hbt-aktivisten Kasha Nabagesara: Det är en katastrof

I Uganda ska homosexualitet enligt ett lagförslag vara brottsligt – och i vissa fall leda till dödsstraff.

– Det är katastrof. Det kommer inte bara drabba oss som är homosexuella utan slå mot hela samhället och mot de demokratiska framsteg som gjorts, säger Kasha Nabagesera, 29.

Kasha Nabagesara är HBT-aktivist i Uganda, ett land där homosexualitet är förbjudet, och där man just nu arbetar med ett lagförslag som ytterligare ska skärpa lagen. Kasha är själv öppet lesbisk.
Kasha Nabagesara är HBT-aktivist i Uganda, ett land där homosexualitet är förbjudet, och där man just nu arbetar med ett lagförslag som ytterligare ska skärpa lagen. Kasha är själv öppet lesbisk.

Homosexualitet är redan förbjudet i Uganda, men gayorganisationerna i landet har tack vare kryphål i lagtexten ändå kunnat verka.

– Lagen talar bara om män. Och dessutom måste man bli tagen på bar gärning, alltså medan man har sex, för att det ska vara brottsligt, säger aktivisten Kasha Nabagesara.

Svårt att komma ut

Det innebär inte att det hittills har varit lätt att vara homosexuell, eller att kämpa för hbt-personers lika rättigheter i Uganda. Organisationen som Kasha arbetar för har fått byta lokal fyra gånger för att de fått problem med hyresvärden eller grannarna.

– Det finns väldigt många homofobiska människor i Uganda. Regeringen har länge slagit dövörat till. När vi för några år sedan började komma ut väckte det mycket ilska. I april började man förbereda en skärpning av lagen som ett svar på det, säger Kasha.

Tröskeln för att komma ut är hög i ett land där många människor lever i fattigdom och där man riskerar att bli utkastad från sin skola, sitt jobb och sin familj. Kasha blev själv relegerad flera gånger under sin skolgång.

– En gång för att jag skrivit kärleksbrev till en tjej. Andra gånger för att jag ”betett mig som en kille”. Eller haft ”pojkskor”. Men jag känner inte till att det finns någon klädkod i lagen.

Är öppet lesbisk

Till slut lyckades hon ta en universitetsexamen men inget företag vill anställa henne.

– De tycker inte att jag är ett bra ansikte utåt för företaget.

Inför familj och vänner har hon alltid varit öppet lesbisk. Sedan 2003 är hon känd som talesperson för lesbiska.

– Min mamma stöttade mig in till sin död i april. Men mina föräldrar har också sagt ”vi vet vem du är Kasha, du behöver väl inte vara med på tv och berätta för hela världen vem du är”.

Men att stå upp inför världen är viktigt för henne.

– Vi vill visa att vi är riktiga människor. Och varje gång jag är med på tv eller i tidningar så vet jag att det finns någon någonstans som låter bli att begå självmord.

Vill försena lagen

Kasha Nabagesara var i Sverige som en av talarna på ”Europeiska utvecklingsdagarna”, ett EU-möte som hölls i Älvsjö förra veckan. Men tankarna är kvar i hemlandet.

– Det är en hård tid nu. Lagförslaget är ett bakslag för rörelsen, många går in i garderoben igen.

Men Kasha tänker inte ge upp och hoppas i första hand kunna försena lagen.

– Regeringen säger att de vill skydda familjen. Men nya lagen kommer att splittra familjer eftersom man är skyldig att ange någon man misstänker är homosexuell inom 24 timmar.

Publisert: