Relationer

Forskare: Höger öra mer medgörligt

avMira Micic

Öron lyssnar på olika sätt

Vill du få någon att göra något?

Säg det i personens högra öra.

Det visar en ny forskningsrapport.

Foto: colourbox
Kan inte du... Om du vill få en begäran utförd av någon – tala in den i personens högra öra.

Italienska forskare har kommit fram att människor är bättre på att bearbeta information om begäran kommer in i höger öra. I undersökningen har man jämfört resultaten från tre olika studier, uppger BBC.

Forskare tror att det beror på att vänstra sidan av hjärnan, som är bättre på att bearbeta begäran, behandlar uppgifter som kommer i högra örat.

Forskningsresultaten presenteras i tidskriften Naturwissenschaften.

Vände högra sidan till

I den första studien observerades 286 personer när de talade med hög musik i bakgrunden. I 72 procent av fallen interagerade försökspersonerna med omgivningen via sin högra sida.

I den andra studien tilltalade forskare 160 personer genom att mumla något obegripligt och noterade åt vilket håll dessa vände huvudet –  det vill säga om de försökte tyda det med höger eller vänster öra. Därefter bad de om en cigarett. 58 procent vände högra örat till för att höra frågan.

I den tredje studien ställde forskare samma fråga –  bad om en cigaret – till forskningspersonerna. Då riktade frågan till bara ena örat. De som fick frågan i sitt högra öra var mer benägna att utföra handlingen, visar studien.

Vänstra sidan medgörligare

Slutsatsen blev: Om du talar in din begäran i högra örat skickas dina ord till en medgörligare del av hjärnan.

Professor Sophie Scott, vid institutet för kognitiv neuroforskning vid University College i London förklarar att de flesta människor bearbetar tal och språk med den vänstra hjärnhalvan.

– Den högra sidan av hjärnan är mer engagerad i saker som tolkar känslor och det är därför vi får sådana resultat, säger hon till BBC.

– Vi kan också se en sådan här tendens när människor använder telefonen. För de flesta förefaller det naturligt att hålla den till sitt högra öra.