Här ammar Salma Hayek en annan kvinnas barn

Tv-klipp skapar reaktioner

Den lille pojkens mamma hade slutat producera mjölk – så skådespelerskan Salma Hayek lade honom till sitt bröst och lät honom äta.

Bilderna som har visats på nätet har mött starka reaktioner.

Salma Hayek, 42, var på ett uppdrag i det utfattiga Sierra Leone för Unicefs räkning, när hon mötte den lille bebisen och hans mamma.

Den afrikanska kvinnan hade ingen mjölk kvar i sina bröst, medan Hayek, som är mamma till en 1-årig flicka, har ett överflöd. För att visa andra mammor amningsteknik, ammade hon pojken.

”Slutade genast gråta”

Amerikanska tv-bolaget ABC var där och filmade, och när de visade klippet så var det många som reagerade. På ABC:s sajt kom kommentarer som att det var illojalt mot Hayeks egen dotter att ge bort mjölken, eller ”det där är helt enkelt bara fel”.

– Han var frisk, men hans mamma hade ingen mjölk. Han var väldigt hungrig. Jag höll på att vänja av Valentina, men hade fortfarande mycket mjölk som jag pumpade ut, så jag ammade babyn, säger Hayek själv i en kommentar till ABC.

– Du skulle ha sett hans ögon. När han fick näringen, slutade han genast gråta.

Inte skadligt

Att bli ammad av någon annan än sin mamma är inte skadligt, säger Jill Annala Thörhammar och Christina Lindberg på Farsta mödravårdscentral. Men:

– Mammans mjölk är alltid den bästa, den är gjord för barnet.

De påpekar också att det förr fanns kvinnor som försörjde sig på att amma andras barn, det var inget konstigt med det.

Det man bör väga in i dag är HIV-risken – alla som donerar bröstmjölk måste testa sig för HIV.

Publisert: