Nakna barn – naivt eller naturligt?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-15

På sajten ”Familjeliv” får du inte längre visa barns avklädda underliv

Vill du visa upp semestern?

Tänk dig för innan du lägger ut badbilder på barnen på nätet.

– Det finns några exempel på att polisen har hittat delar av vanliga familjebilder i barnpornografisammanhang, säger David Lagerlöf på Ecpat.

Nakna småbarnsbilder väcker gång på gång intensiva debatter. I synnerhet efter semestern, när många föräldrar lägger ut somriga barnbadbilder på sajter som Facebook, Babydagboken och i sina bloggar.

Allt från barnens integritet till risken att bilden hamnar i orätta händer används som argument mot publicering.

När journalisten och bloggaren Sanna Lundell i början av sommaren publicerade en oskarp bild på sin son när han busade med sin farmor tyckte många bloggläsare att det var oansvarigt. Pojken hade tröja, men inga kalsonger på sig. Andra gav Sanna sitt stöd:

/…/ Jag tror och litar på att varje förälder själv vet var gränsen går för vilka bilder man kan lägga ut, är en av kommentarerna.

Manar till försiktighet

David Lagerlöf på Ecpat, som arbetar mot barnsexhandel, tycker att man generellt sett ska vara försiktig med att lägga ut nakenbilder på barnen på nätet, även om de är oskyldiga och fina sommarbilder.

– Klippta ur sitt sammanhang kan de signalera helt andra saker för fel personer.

Han menar att man ska använda sitt sunda förnuft och fråga sig själv om bilden kan misstolkas eller missbrukas. Han rekommenderar också att man publicerar sina semesterfoton i mer slutna forum som exempelvis Facebook, där användaren själv kan välja vilka som får se bilderna.

– Att lägga ut precis alla barnbilder på en helt öppen hemsida är som att lägga ner det privata fotoalbumet i tunnelbanan. Jag skulle personligen vara ganska restriktiv med familjebilder på nätet. Samtidigt får man inte bli alltför paranoid.

Inga underliv

På Familjeliv, Sveriges största föräldracommunity, har man infört regler kring avklädda barnbilder.

– Gärna badbilder på barnen, men bilderna får inte visa nedre halvan av kroppen om barnen är nakna, säger Hanna Högberg på Familjeliv. Vad vi vet har ingen av bilderna på vår sajt hamnat i orätta händer, men vi har policyn för att vara på den säkra sidan.

Den medlem som ändå publicerar nakenbilder på sina barn får en uppmaning om att ta bort den.

– Vi letar inte aktivt, utan kontaktar folk om vi får tips från andra medlemmar. Men sådana åtgärder behövs rätt sällan, kanske någon gång i månaden. De flesta föräldrar är rätt försiktiga med vad de lägger ut på nätet.

Terri Herrera