Därför faller du för fel män

avHanna Radtke Bergström

RELATIONER

Experten: Så bryter du mönstret

Attraheras du av uslingar? Då är du långt i från ensam. Men mönstret går att bryta.

- Sätt inte en låg prislapp på dig själv, säger relationsexperten Eva Rusz.

Hon är framgångsrik, kompetent och tuff i jobbet. Ändå är känslolivet i kaos, gång på gång träffar hon män som trampar på hennes känslor och kort och gott behandlar henne som skit.

Exempel på starka kvinnor som låtit sig förnedras på hemmaplan av sina män är många, men hur går det ihop? Och framför allt: varför låter hon det hända om igen?

- Önskan att tillhöra någon kan vara en så stark drivkraft att vi lägger bort förnuft och logik, säger psykologen och relationsexperten Eva Rusz.

Hon har skrivit boken "Varför väljer jag alltid fel partner" (Prisma, 2006) och har genom jobbet träffat flera kvinnor i den här sitsen. Aktuella exempel från kändisvärlden är sångerskan Rihanna och skådespelerskan Jennifer Aniston. Medan Rihanna försvarar pojkvännen som misshandlade henne, har Jennifer dumpas två gånger av en otrogen yngre pojkvän.

- I Jennifer Anistons fall handlar det om desperation och den biologiska klockan som tickar. Hon är 40 och sista tåget går snart för biologiska barn, om hon har en man på kroken. Rihanna däremot är det klassiska exemplet på den slagna kvinnan. På grund av dålig självkänsla och en duperande man stannar hon kvar.

- Ett vanligt fenomen är att kvinnan är så kär i knölen att hon fullständigt tappar bort förnuftet. Kvinnor har en tendens att tro att hon kan ändra på en person och tänka att "efter regn kommer solsken". Att vilja ta hand om, det ligger i vår biologiska modersroll.

Varför blir det så?

- När man tar emot en skitbehandling av sin partner sätter man en låg prislapp på sig själv. Du tänker att du inte är värd bättre, vilket i sin tur bottnar i en dålig självkänsla. Dessutom är den här sortens män ofta manipulerande, han märker att kvinnan är osäker och använder sig av det.

I dag förklarar många experter fenomenet med "anknytningsteorin", en teori om hur våra känslomässiga modeller formas. Enligt den kan relationsmönstret härledas till bandomen. En person som inte fått trygghet och bekräftelse under uppväxten ligger i riskzonen för att känna sig otrygg och otillräcklig som vuxen.

- Den sämsta kombinationen i en relation är en våldsamt osäker kvinna och en man som inte är i kontakt med sina känslor. Hon dras till honom för att han spelar självsäker och det känns tryggt till en början. Men det är bara en fasad. När han tar ut sin osäkerhet på henne har hon svårt att lämna.

Varför är det svårt att ta sig ur en osund relation?

- Illusionen av att vara kär och älskad är ett oerhört uppåttjack. Man blundar och förlåter, som Rihanna. Att dra sig ur kan vara lika svårt som att ta sig ur ett drogberoende. Men det går! Och kom ihåg, du kan inte ändra mannens beteende. Det enda som kan få honom att ändra sig är självinsikt. Genom terapi, exempelvis.

Vad ska man göra då, om man alltid fastnar i destruktiva relationer?

- Jobba med självkänslan, så att din yttre självbild stämmer överens med den inre. Ett bra sätt är att söka hjälp för att hitta lösningar och avprogrammeras. Vissa relationer är nästan jämförbara med hjärntvätt, säger Eva Rusz.