”Webbkamera är ett bra sätt att ha sex”

Av: Terri Herrera Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Katerina Janouch: Så snackar du lättast sex med din tonåring 2009

1 av 2 | Foto: JUPITER
ALLT VANLIGARE Att sexchatta, porrsurfa eller skicka bilder på sig själv till andra blir allt vanligare bland svenska tonåringar. Men istället för att moralisera tycker sexrådgivaren Katerina Janouch att man ska prata och ställa frågor.

Hur snackar man sex med dagens tonåringar, som redan porrsurfat och lagt ut sexiga bilder på sig själva?

– Informera utan att moralisera, säger Katerina Janouch. Känslorna är detsamma som de alltid har varit.

Cybersex, nätporr och sajter som porrigt.se. Det är lätt att känna panik när man tänker på vad ens tonåring kan tänkas göra på nätet. Ungdomsstyrelsens rapport ”Se mig – unga om sex och Internet” bekräftar också en hel del av farhågorna.

Många skickar bilder

En överväldigande andel unga använder nätet för kärleks- eller sexuella syften. Det kan handla om allt från att dejta och porrsurfa till att få svar på frågor om hur kroppen fungerar. 18 procent har under det senaste året uppmanats av någon som de bara känner via nätet att skicka sexuella bilder eller filmer av sig själva. En femtedel har nappat på uppmaningen.

Ungefär var fjärde ung vuxen har haft cybersex.

Hur ska man prata sex med sina barn när de redan har porrsurfat och lever i en sexuell verklighet som de flesta föräldrar aldrig ens har varit i närheten av?

– Det är egentligen inte så svårt, det är fortfarande sunt förnuft som gäller, säger Katerina Janouch, sexrådgivare, aktuell med boken ”Tonår – vägen till vuxenlivet”.

– Känslorna är detsamma som de alltid har varit, tekniken är bara ett nytt redskap. Som förälder måste man släppa taget och lita på sitt barns omdöme.

Just att leva ut sina fantasier med hjälp av en webbkamera kan te sig som hotfullt för föräldrar men

Katerina Janouch menar att man lika gärna kan fokusera på fördelarna.

– Det är en bra form av säkert sex som varken sprider könssjukdomar eller leder till oönskade graviditeter.

Kan sparas och spridas

Däremot tycker hon att det är viktigt att prata med sina barn om att det som kommer ut på nätet stannar där. Även streamade medier, som livesändningar via webcam, går att spara och sprida till andra.

– Det är viktigt att välja rätt mottagare och att dessutom inte lägga ut sexiga bilder på nätet även om alla kompisarna gör det.

Samtidigt har 90-talisterna, som är födda direkt in i IT-världen, ofta en stark medvetenhet om riskerna på nätet.

– De unga jag talar med är kaxiga, nätvana och långt ifrån offer.

Ställ frågor och prata

Men om de är så medvetna och kaxiga – finns det någon poäng att prata sex med sina barn?

– Absolut! Hitta en mellanväg mellan moralisk panik och totalt tillåtande. Ställ hellre frågor: ”Vilka bilder tycker du man kan lägga ut på sig själv?” och ”Är den här sajten bra?”. Men problematisera inte bara. Sex är inte bara våldtäkter, abort och könssjukdomar utan framförallt bra, skönt och viktigt!

Publicerad: