Familjerelationer

Jämo granskar hur lätt det är att jobba och vara förälder

RELATIONER

STOCKHOLM

Lägger chefen viktigaste mötet klockan åtta på morgonen så att du inte hinner lämna ungarna på dagis? Alla konferenser på kvällar och helger?

Nu ska Jämo granska hur bra arbetsgivare är på att låta anställda kombinera jobb och föräldraskap.

Sammanlagt 40 arbetsgivare från små och stora företag och myndigheter får i dagarna ett brev från jämst älldhetsombudsmannen (Jämo).

För första gången ska Jämo granska enbart hur väl arbetsgivare lever upp till jämställdhetslagens krav om att underlätta kombinationen jobb och föräldraskap.

Vad det handlar om konkret beror på vilken sorts arbetsplats man jobbar på.

– Det kan vara att se till att ensamstående föräldrar kan förena sina arbetstider med hämtning och lämning på dagis. Eller att begränsa övertid och planera konferenser så att alla kan vara med, säger Ulrika Johansson, utredare på Jämo, till TT.

Vinner på en positiv attityd

Bland arbetsgivarna som ska granskas finns hotell och restauranger, detaljhandeln, transport, sjukvård, verkstadsföretag och polis - där till exempel obekväm arbetstid kan skapa problem för föräldrar.

Till sin hjälp får de 40 arbetsgivarna i granskningen en rapport med tips och erfarenheter från arbetsgivare som i sammanhanget är goda exempel.

– Dessa arbetsgivare har berättat hur de vunnit på att ha en positiv attityd till anställda med barn. Personalen blir tryggare, vill stanna kvar och arbetsgivarna har fått lättare att rekrytera, säger Ulrika Johansson till TT.

Tre veckor får de 40 arbetsgivarna på sig att besvara Jämos frågor. Om de inte följer lagen får de först en chans att bättra sig med kompletteringar, sedan kallas de till överläggningar.

I värsta fall kan Jämo be jämställdhetsnämnden att tvinga företaget att betala vite.

Christina Bodin/TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer