Skydda barnen från solens strålar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-04

Med rätt skydd kan alla njuta av solen

Som förälder kan det vara svårt att slappna av i solen, tankarna går ofta till den starka solen som kan skada barnens känsliga hud. Men med rätt smörj och skydd så kan ni alla slappna av och leka i solen.

Det finns en hel uppsjö av märken och produkter som lovar att skydda ditt barn från solens farliga strålar. Att veta vad som är bra eller inte är inte så lätt. Det är också skrämmande som förälder att veta att många av solkrämerna innehåller upp till 150 olika kemikalier.

– Innehållet i produkterna var förväntat. Inga förbjudna ämnen förekommer men vissa av ämnena kan vara allergiframkallande, säger Tina Almström Branting, toxikologen vid Kemi & Miljökonsulterna AB efter ett test av solprodukter för barn.

Kläder och solhatt

Men viktigast är ändå att skydda sig mot solen och det finns en del enkla råd att ta fasta på.

-Barn ska ha kläder och solhatt och det är bättre att gå till stranden tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. Spädbarn ska förstås inte vara i solen alls, säger Marika René, vd på Sunblock AB.

Kläder på stranden kanske inte låter så skoj men ger ändå ett väldigt bra skydd. Framför allt om man väljer kläder med solskydd i materialet istället för en vanlig t-shirt.

Enligt Svenska Cancerfonden har en vanlig t-shirt en solskyddsfaktor på 8. När tröjan blir blöt blir solskyddsfaktorn lägre och t-shirten blir tung och obehaglig att ha på sig. De nya solskyddskläderna som har dykt upp på marknaden denna sommar har en solskyddsfaktor på 50 och är sköna att ha på sig även när de är blöta.

Cancerfonden rekommenderar att de minsta barnen inte skall vara i solen överhuvudtaget, men är positiva till de nya solskyddskläderna.

Solglasögon

UV-klocka

Solkläder

Vad är UV, UVB och SPF?

Mer om sol och barn:

Nina Johansson

Följ ämnen i artikeln