Familjerelationer

Leksaken gör ditt barn dövt

RELATIONER

Konsumentverket: De ger hörselskador efter bara några få minuter

Musikspelare för barn kan ge bestående hörselskador redan efter ett par minuter.

Många spelare underkänns helt i ett nytt test.

LARMAR Konsumentverket har låtit testa maxvolymen på fem bärbara kassettbandspelare, radioapparater och walkie-talkies avsedda för barn enligt EU-standarden. Resultatet är alarmerande.
LARMAR Konsumentverket har låtit testa maxvolymen på fem bärbara kassettbandspelare, radioapparater och walkie-talkies avsedda för barn enligt EU-standarden. Resultatet är alarmerande.

Konsumentverket har låtit testa maxvolymen på fem bärbara kassettbandspelare, radioapparater och walkie-talkies avsedda för barn enligt EU-standarden.

Alarmerande

I samma test ingick också ett par mp3-spelare som inte tillverkats speciellt för barn men som används av många minderåriga. Resultatet är alarmerande.

Enligt professor Stig Ahrlinger, expert på hörselskador, som intervjuats i nya numret av Råd&Rön kan enbart walkie-talkien nätt och jämnt passera som acceptabel.

Flera musikspelare som underkänts i testet kan ge hörselskador efter 2 till 5 minuters användning.

tinnitus

Barnet utsätts i många fall för samma risk att få hörselskador som den som arbetar i en bullrig miljö en hel dag. Men i motsats till långvarigt buller kan så kallat impulsljud i vissa musikspelare skada hörseln direkt.

-Vi vet inte om barn är mer känsliga för höga ljud än vuxna. Men barn kan inte på samma sätt bedöma vad som är riskabelt och kan utsätta sig för ljudtrycksnivåer som kan vara skadliga, säger Stig Ahrlinger.

Lyssnaren kan få bestående hörselskador eller drabbas av tinnitus, ett ständigt brusande ljud i örat.

Uppmanar föräldrar

Konsumentverkets barnsäkerhetsexpert Wanda Geisendorf uppmanar föräldrar att vara vaksamma med vilken volym barnen använder.

- Barn och ungdomar använder inte alltid saker förståndigt och vet inte sitt eget bästa. Särskilt i bilen, bussen eller när det är andra ljud som stör musiken, är risken stor att man sätter upp volymen för högt, säger hon i Råd&Rön.

Spelarna som underkändes

Color-toys.

Annika Sohlander

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer