Relationer

”Jag älskar min tjej – men vill träffa andra”

Av: 

Zendry Svärdkrona

RELATIONER

Läs hela chattet med Eva Rusz

AndersK säger: Hej Eva! Jag och min flickvän har varit ihop i 2 år nu. VI älskar varandra mkt och har planer på att gifta oss. Men innan jag gör det så vill jag träffa andra tjejer först. Hur ska jag säga det till henne utan att förlora henne.

Eva Rusz säger: Hej, du får nog bestämma dig för hur du vill ha det. Om du vill vill ha kvar din tjej eller om du vill träffa andra. Det där är ett dåligt reservtänkande, och man kan aldrig ha någon annan som reserv. Antingen gör du slut, eller också är du ihop med henne och ser vilka bra sidor hon verkligen har.

Anna säger: Hej Eva. För ca ett år sen gjorde jag slut med min pojkvän efter 2,5 år. Jag inledde direkt ett nytt förhållande & trodde att jag hade kommit över mitt ex, vilket jag bara inbillade mig själv att jag hade gjort. Idag mår jag jätte dåligt över att jag lämnade honom & det går ut över mitt nuvarande pojkvän. Jag längtar jätte mycket efter mitt ex men vill på samma gång vara tillsammans med min nuvarande. Jag vet inte vad jag ska göra, är det bästa att bara låta båda vara ifred & gå vidare själv? Har du några tips ?? Mvh Anna

Eva Rusz säger: Hej Anna. Det är inte antingen eller i ett förhållande. Du måste bearbeta den gamla relationen för att du ska kunna veta var du står själv. Inga dramatiska beslut på en gång. Utvärdera din gamla relation först, och sedan utifrån det får du ta beslut hur du ska göra. Lycka till!

Fredrik säger: Hej Eva! Jag och Min flickvän har varit tillsammans sedan vi gick i fyran vi går nu andra året på gymnasiet och vill skaffa barn. Är det stor chans att det kommer att hålla resten av livet för oss? eller är chansen stor att det kommer att spricka?

Eva Rusz säger: Hej. Ni är alldeles för unga för att skaffa barn just nu. Ni behöver flytta hemifrån och göra era egna erfarenheter som vuxna människor innan ni börjar att tänka på att skaffa barn.

Snurran säger: Hej Eva. Jag är ganska nyseparerad efter ett 8 år långt förhållande, och har nu träffat en ny man som jag har inlett ett sexuellt förhållande med. Jag trivs i hans sällskap, men känner samtidigt att jag inte alls är redo att satsa 100% på vår relation, vilket jag tror att han vill. Hur berättar jag detta för honom på bästa sätt, utan att såra allt för mycket? Jag har alltid varit livrädd för att göra andra ledsna och olyckliga, och det leder till att jag själv nog låtsas känna mer än vad jag egentligen gör.

Eva Rusz säger: hej Snurran, säg som det är för honom, säg samma sak som du berättar nu för mig till honom. Det är bättre att berätta vad det är man känner och tänker, än att hålla det inne.

Christina säger: Hej! En sak jag klurat på ett tag nu. Min sambo sedan 4 år tillbaka säger att han älskar mig över allt annat, men ändå känner jag att han skiter i mig? På vardagarna ligger han på sovlocket VARJE dag och jag sköter allt i vårt hus. Inte nog att han inte hjälper till så verkar han inte speciellt intresserad av att umgås med mig alls. Det gör mig bitter. Sen är helgen hur bra och mysiga som helst men på måndagen börjar det om igen...Sen kan jag ha förståelse för att man kan vara trött ibland och behöver vila, men varje dag??? Och han verkar inte bry sig om sitt utseende längre.

Eva Rusz säger: Hej Christina, du behöver börja ändra på dina strategier. Tänk igenom vad du gör för att få honom att haja att han inte kan ligga på sofflocket varje dag. Vad gör du åt det? Finner du dig i det eller säger du ifrån? Berätta vad du vill att han ska göra istället för att kritisera. Det kanske finns saker du kan be honom att uträtt i hemmet.

Ulrika säger: Hej Eva, min man är oresonlig. Han säger att vill skiljas, tar pick och pack och går. På 30 minuter!!! Kvar står jag med hem, barn och räkningar... Och ilska! Kan man bara göra så?

Eva Rusz säger: hej! Ja, han har ju uppenbarligen gjort så även fast det är ett mycket dåligt beteende. Kontakta en advokat och rådgör hur du ska lösa det hela, ta sedan hjälp av bekanta om mycket runt i kring känns tungt.

pyret säger: Hejsan! Om ens kille inte litar på mej. Hur ska jag får han att lita på mej? Jag har inte gjort nåt dumt som säjer att han inte kan lita på mej, och de vet han. Men ibland är de som att hans känslor tar över och han kan dumpa mej blixtsnabbt, sen när han inser att de var fel mot mej så tar han mej tillbaka. han gör nåt som känns rätt, men de är så fel!!! är de sjukt på nått sätt!? nu är de bra mellan oss, (vi har nu lååångt distans förhållande, så vi ses inte =P men är ihop...) men jag är rädd att de händer igen senare i livet, är det stor risk?

Eva Rusz säger: Det där beteendet är inte sjukt, men det är ganska vanligt. Av någon anledning är han otrygg. Tillitsproblem kommer ofta från någon form av otrygghet under uppväxt, och utlöses ofta när man kommer nära någon. En trygg, stabil relation där du inte gör samma sak mot honom, kan hjälpa honom att bli tryggare. Så även om han få en sådan här reflex längre fram i livet och du fortfarande vill ha honom, så måste du få lov att stå kvar annars ökar det hans tillitsproblem.

Jocke säger: hej, jag har varit tillsammans med min flickvän i sex år nu men mitt problem är att jag kan inte sluta tänka på mitt ex. och detta trots att det är mer än sex år sedan. Hur ska jag släppa de tankarna?

Eva Rusz säger: Hej, det finns olika sätt. Ett är att du sätter dig dagligen under minst en veckas tid och skriver ner dagliga tankar kring ditt ex. Sedan kan du börja utvärdera vid din tidigare relation, vad var det som var så bra, och vad var det som var mindre bra? Sen kan det få vara en process som pågår under några veckors tid, där du skriver av dig. Efter det så får du sätta dig ner och fokusera på din nuvarande relation och fråga dig själv, vad får jag ut av min nya relation? och börja fokusera på vad det är som får dig lycklig i din nuvarande relation.

Sliaros säger: Hej Eva! Jag är tillsammans med min pojkvän sen 5 år. Nu har jag hamnat i en depression och har panikångest. Jag pratar med en kurator, och har pratat mycket med min pojkvän, och har nu bestämt mig för att lämna allt och flytta hem till min hemort. Reaktionerna jag får av min omgivning är att de tycker att det går alldeles för snabbt, och de tror att jag flyr. Det här har varit en process för mig, och det har tagit mig månader för att komma fram till mitt beslut. Något som jag även tänkt på ett flertal gånger under åren. Vad tycker du om att ta ett sådant beslut under en depression?

Eva Rusz säger: Hej, man du har väl inte varit deprimerad under flera år? Att vara deprimerad är att man har svårt att tänka framåt, det gör ju du! Lita på din inre bearbetning och genomför den förändring som du länge har velat att göra, det kan medföra att din depression avtar.

Carro säger: Hej Eva. Jag har ett stort problem. Min kille o jag blev oplanerat gravida o nu säger han att om jag inte adopterar/gör abort så mer el mindre drar han. Han är mitt livs stora kärlek så vill verkligen inte förlora honom.

Eva Rusz säger: Hej, jättesvår situation. Men du bör nog ändå utgå från vad du vill. Är du mogen att få barn nu? Är det ditt livs kärlek om han hotar dig på detta vis? Kärlek är inte att hota någon när något oförutsätt inträffar. Sök samtalshjälp för din egen skull just nu.

Noli säger: Hejsan. Jag har ett stort problem när det gäller killar och det är att göra motstånd. Jag träffar en kille som visar stort intresse för mig och uppvaktar mig sedan kräver han sex. Jag säger nej men han vägrar att lyssna. Jag klarar inte av att säga nej på ett kraftfullt sätt utan ber snällt att han ska sluta. Han lyssnar i regel inte och det känns hemskt. Efteråt mår jag dåligt och känner mig dum. Han verkar oförstående och menar på att det inte har varit en våldtäckt eftersom jag inte har sagt ifrån på skarpen och liksom ”gått med” på det hela. Detta har hänt mig flera gånger och jag mår sämre.

Eva Rusz säger: Hej, det enda som kan förändra detta är att du över dig i att stå på dig. Du bör fundera på vad som kan hända om du står på dig. Väg för och nackdelar om du ändrar ditt beteende för dig. Man ska aldrig känna sig utnyttjad i en relation, men där bär du ditt eget ansvar om du fortsätter att känna dig utnyttjad och inte säger ifrån. Stå på dig, Lycka till!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för i dag. Eva chattar igen på onsdag.

Eva Rusz säger: Hej alla som chattat idag, ta det brar lungt så brukar det mesta ordna sig.

Kram Eva!

Publisert: