Publicerad:
Uppdaterad:

Hon mobbades av sina elever

Publicerad:
Uppdaterad:

Lärare är rättslösa

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
Tvingades att sluta Det skulle behövas en lag för lärare som skyddar mot elever som bär sig illa åt , säger Ursula Schröder som blev mobbad av elever för att hon bryter på tyska.

Lärarvikarien Ursula Schröder 50, mobbades av sina elever för att hon pratar svenska med brytning. Hon anmälde klassen till diskriminerings- ombudsmannen (DO). Men där kunde de inget göra.

- Som lärare är man rättslös mot eleverna, säger Ursula.

Problemen startade direkt när Ursula Schröder kom till högstadiet på Mackleanskolan i Skurup för att undervisa i svenska och tyska under höstterminen förra året.

- Eleverna hade bestämt sig för att göra liva surt för mig redan innan jag kom. De ville inte ha en kvinnlig lärare, säger Ursula.

Brytningen irriterade de unga

Ursula Schröder hade ingen lärarexamen men erfarenhet från tidigare lärarjobb och en påbörjad lärarutbildning som hon hade studieuppehåll ifrån.

Men eleverna tyckte att hon saknade kompetens och inte kunde lära ut svenska.

De menade att det berodde på Ursulas tyska brytning.

Särskilt en grupp elever var extra besvärliga.

När Ursulas egna försök att komma tillrätta med problemen inte hjälpte sökte hon stöd hos rektorn.

Hon föreslog att de jobbiga eleverna skulle lyftas ur klassen. Men inget hände.

Sjukskrev sig till slut

Till sist orkade inte Ursula utan sjukskrev sig. Då agerade facket och gruppen flyttades.

- Men hjälpen kom försent. De ville att jag skulle komma tillbaka men jag orkade inte. Jag vill aldrig mer jobba i skolan.

Efter knappt tre månader slutade Ursula sitt ettårsvikariat. Hon avbröt också sin lärarutbildning.

Eleverna hade fått henne att känna sig både etniskt- och könsdiskriminerad, därför gjorde hon en anmälan till DO och Jämställdhetsombudsmannen (JämO).

Men ingen av myndigheterna kunde driva frågan eftersom de bara utreder fall på arbetsplatser mellan arbetsgivare och anställd, inte elever.

- Som lagen ser ut idag kan vi inte göra något. Men vi håller på med en analys för att se om den ska ändras, säger DO:s handläggare Camilla Abrahamsson.

Är en lärare rättslös mot elever?

- Det är arbetsgivarens ansvar att förebygga etnisk diskriminering. DO kan bara göra en tillsyn på arbetsplatsen för att se om de följer föreskrifterna.

"De var tråkiga överallt"

På Lärarförbundet anser man inte att Ursula varit utsatt för diskriminering.

- De här eleverna var tråkiga överallt, inte bara på Ursula Schröders lektioner, säger Ingrid Andersson, ordförande i Lärarförbundet i Skurups kommun.

Diskrimineringsombudsmannen

Katarina Lagerwall

Publicerad:
Publicerad: