En full tjej får skylla sig själv men inte en kille

Publicerad:
Uppdaterad:

Berusade offer bedöms helt olika vid våldtäkt och misshandel

För full för att våldtas? Enligt Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt, har man fäst för stor vikt vid att flickan i Rissnefallet var full. Vid andra våldsbrott bedöms alkoholpåverkan annorlunda. Hon får medhåll av advokat Krister Jansson.  En full man får inte skylla sig själv , säger han. Foto: MATS FOGEMAN
För full för att våldtas? Enligt Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt, har man fäst för stor vikt vid att flickan i Rissnefallet var full. Vid andra våldsbrott bedöms alkoholpåverkan annorlunda. Hon får medhåll av advokat Krister Jansson. En full man får inte skylla sig själv , säger han. Foto: MATS FOGEMAN

En full kille som blir misshandlad behöver inte skylla sig själv.

En full tjej som blir våldtagen blir ifrågasatt.

Nu växer kritiken mot domen i Rissnefallet.

I en debattartikel i går i Dagens Nyheter riktade Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt vid Stockholms universitet, skarp kritik mot hur Rissne-målet hanterats. Två av pojkarna fälldes för grovt sexuellt utnyttjande och en för medhjälp. Fyra friades helt. Leijonhufvud menar att pojkarna borde åtalas för våldtäkt.

Enligt henne har man fäst för stor vikt vid att flickan var full, vilket inte sker vid andra våldsbrott.

Flickan hade försatt sig själv i ett tillstånd där hon inte kunde göra tillräckligt med motstånd.

Men även berusade kvinnor kan våldtas, menar Leijonhuvfud och hänvisar till att det är vad gärningsmännen gjort som ska stå

i fokus.

Vid andra typer av våldsbrott

ifrågasätts inte offrets grad av berusning, så varför ska det göra det vid en våldtäkt? undrar Leijonhufvud.

Hon får medhåll av advokat Krister Jansson som inte kan erinra sig något fall, där en berusad man som blivit oprovocerat nerslagen skulle få skylla sig själv.

– En full kille som misshandlas blir aldrig ifrågasatt för att han var berusad. En full man får inte skylla sig själv.

– Vid en rättegång fäster man ingen vikt vid att han var berusad. Det är heller aldrig tal om att man skulle sänka ett skadestånd på grund av att klienten varit full.

Krister Jansson anser att domen i Rissne-målet sänder signalerna att ”en full flicka får skylla sig själv”.

I två tidigare fall, där offren var åtta och tio år och inte gjorde tillräckligt med motstånd dömdes ändå gärningsmännen för våldtäkt, respektive grov våldtäkt i Högsta domstolen. Två domar som borde ha varit prejudicerande i Rissne-målet, menar Madeleine Leijonhufvud i sin artikel.

Enligt TT tänker kammaråklagare Anders Sundholm inte överklaga Solna tingsrätts dom, om ingen annan av parterna gör det.

Den drabbade flickans advokat, Kristina Engstrand, har ställt sig tveksam till ett överklagande.

Ett överklagande ska vara inlämnat hos Svea Hovrätt senast den 26 maj.

Belinda Olsson

Publicerad: