Cancer – då blev hon lämnad

RELATIONER

Liselotte, 41: Han orkade inte se mig så sjuk

Foto: LÄMNAD ENSAM MED SJUKDOMEN Liselotte var 25 när hon fick lymfkörtelcancer. Sjukdomen blev för mycket för hennes dåvarande pojkvän. ”Det hade räckt med att han funnits vid min sida”, säger hon. I dag lever hon med rädslan att cancern ska komma tillbaka, men finner ändå glädje – bland annat genom barnbarnet Emilio, 10 månader.

Småbarnsmamman Liselotte ­Lengman var 25 år när hon drabbades av lymfkörtelcancer.

I sorgen och smärtan sökte hon tröst hos pojkvännen, men han ­gjorde slut när han behövdes som mest.

– Jag var helt oförberedd. Man ­tänker ju inte att den som står en närmast ska lämna en i sticket.

Hon hade känt av knölen i halsen i flera år, men ignorerat den. Tills hon en dag plötsligt drabbades av en förlamande trötthet som vägrade ge med sig.

– Jag var helt slut, det kändes som om jag gick omkring med en ständig influensa, säger Liselotte som gick till läkare som punkterade knölen som ­visade sig vara en elakartad tumör.

Drog sig undan allt mer

Cellgifter och strålbehandling ­sattes in vilket gjorde Liselotte så ­orkeslös att hon periodvis tvingades ­lämna bort sina två små pojkar, då 1,5 och 3,5 år gamla, till vänner och släktingar.

I början av sjukdomen fanns pojkvännen där och hjälpte henne med barnen, som inte var deras gemensamma. Men med tiden drog han sig undan allt mer.

– Han hade egna barn och vi bodde inte ihop men vi sågs varje dag. Plötsligt slutade han komma och svarade sällan när jag ringde. Jag bönade och bad att vi skulle förlova oss i ett desperat försök att få honom att stanna kvar. Jag var livrädd för att bli själv. Han var min enda livslänk till glädje.

Men till slut tvingades hon acceptera att han aldrig skulle komma tillbaka.

Lever i ständig oro

Liselotte tog sig igenom sjukdomen. Det dröjde länge innan hon vågade satsa på ett nytt förhållande av rädsla för att bli lämnad.

I dag är Liselotte 41 år och har hunnit få distans till separationen även om gråten ligger på lut när hon minns den jobbigaste perioden i sitt liv.

– Vi har pratat igenom senare vad som gick snett och hans förklaring till att han lämnade mig var att han inte orkade se mig så sjuk, han var rädd för att jag skulle gå bort och han kände sig maktlös över att inte kunna hjälpa mig. Men han hade inte behövt göra något, det hade räckt med att han funnits där vid min sida.

Fakta

Namn: Liselotte Lengman. Ålder: 41. Familj: Två söner, 18 och 21. Bor: Södertälje. Gör: Arbetar på gruppboende.