”Kvinnor är vana att ta för sig”

Ny ”regelbok” för dejting: Var passiv och spela svår

Ta inte kontakt med en man – vänta tills han hör av sig.

Nu kommer nätdejtingboken som vill lära kvinnan att hennes plats är att vänta vid inboxen.

– Så funkar det inte i dag. Särskilt 80- och 90-talister är experter på att ta för sig, säger dejtingkonsulten Jacqueline Joo.

På 1990-talet skapade ”Reglerna – handbok för giftaslystna tjejer” av Ellen Fein och Sherrie Schneider uppståndelse. Deras uppmaning till kvinnor att aldrig ta första steget samt att spela svår, fick kritiker att beskylla dem för att vara bakåtsträvande.

Nu har samma författare gett sig i kast med 2000-talets dejting där nätet, sms och sociala medier spelar stor roll.

”Här tar vi för oss”

Men råden i boken ”The New Rules” är i samma anda. Till exempel bör tjejer fortfarande snällt vänta på att han tar första steget.

– Jag blir jäkligt sur när jag hör det. Och jag tror inte det funkar i Sverige. Här är kvinnor så starka och vana att ta för sig, säger Jacqueline Joo.

Hon uppmanar ofta sina klienter att våga ta första steget, oavsett om det är på krogen eller vid datorn.

– Tjejer har lärt sig att de inte ska vänta i ett hörn, utan själva ta initiativ. Inte minst för att det ska hända något, killar är ju faktiskt ofta blygare, säger Jacqueline Joo.

Inget genomslag

Hon gillar inte heller bokens råd att i sin profil ­undvika att beskriva ­sina drömmar om livet och ­visioner för framtiden.

– Det är exakt det jag propagerar för att man ska berätta, så att man kan klicka på ett djupare plan.

Efter Neil Strauss bok ”The Game” bredde ”neggandet” och ”peacocking” ut sig bland kärlekskranka krogbesökare. Att ”The New Rules” skulle få samma genomslag bland kvinnor, tror inte Jacqueline Joo.

– Och jag tror inte på att hålla på och spela spel. ­Strategisk dejting leder ­inte till någon lång och ­varaktig kärleksrelation, ­säger hon och fortsätter:

– Men det är klart, om du som kvinna ­gillar att vara i underläge och vill ha en riktig alfahanne som styr, då kan det säkert funka att vara den mer passiva.

NÄTDEJTING enligt ”The New Rules”

Skriv en lättsam profiltext om saker som mat, hobbies, filmer och böcker, men ingenting om dina drömmar för framtiden eller saker du ångrar.

Referera aldrig till något på mannens dejtingprofil, så att han förstår att du har läst den.

Ta aldrig kontakt med en man på en nätdejtingsajt, vänta på att han ska ta kontakt med dig.

Har han inte bett om en dejt efter fyra mejl – avsluta kontakten med honom.

NÄTDEJTING enligt Jacqueline Joo

Skriv om dina drömmar, passioner och framtidsvisioner i din profiltext. De är en stor del av vem du är! Men glöm inte att tillägga vem det är du söker.

Plocka upp meningen i hans profil som tilltalade dig mest – och förklara varför!

Ta kontakt! Du kan väl inte vänta hela livet på att just Han plötsligt ska skriva till dig!

Om han inte frågar om en dejt – fråga honom!

Så tycker Wendela-läsarna om ’The New Rules’

”Avtändande för mig”

Retoriken om att kvinnan skall verka svår för att lyckas, är i alla fall även för mig helt verklighetsfrånvänt, till och med avtändande. Att spela svår, för att mannen skulle gilla jakten, torde även det vara en stor myt som snarare stjälper än hjälper på något vis.

Fredrik

”Det är ett ömsesidigt givande och tagande”

Haha, måste man springa som en hund efter en tjej så är det inte mycket att satsa på ändå. Det ska vara ömsesidigt givande och tagande.

Rickard

”Du missar mer om du sitter tyst”

Tycker vårt samhälle är utvecklat nog att ‧låta båda ta lika mycket ansvar till vem som tar initiativ. Du missar mer om du sitter tyst och snäll än att ge dig ut och själv ta kontakt med dem du vill träffa. Detta gäller både för män så som kvinnor.

Fredric

Publisert:

Ämnen i artikeln