Mejla

Malin Wollin

”Låt Helen Sjöholm bära kronan varje år”

Publicerad:

Malin Wollin: Lugna ner er och ta en pepparkaka

Varje år den trettonde december väcker Joachim mig och barnen tidigt och knäpper på tv:n. Det är så vackert och stämningsfullt och har man tur är det Helen Sjöholm som ramar in den vackra bilden med sina solostämband från kunglig hovleverantör.

Synd bara att jag sover när allt det här händer eftersom jag somnar om i samma stund som Joachims petande finger lämnar skulderbladet och försvinner ut genom sovrummet. Jag drömmer sedan att jag ligger i soffan och fnattar alla barnen i huvudet framför allt det granna. Men årets mamma sover förbi årets lucia.

I lokaltidningarna i Kalmar har jag återigen bläddrat förbi årets kandidater i de olika orterna.

Det är väldigt homogent och det kan det väl få vara om det är rysligt viktigt att lucia går på gymnasiet samt gillar att träna.

Men vad i hela friden är det vi som läsare förväntas rösta på?

Ska man lägga sin röst på den som ser ut att vilja rädda flest kattungar som pipande kastats ner i en rasande flod?

Jag älskar tanken på att ett vackert tåg av nattsärkar kommer med ljuset och friden när det är som allra mörkast. Men själva lucieriet är ett otyg eftersom ingen vet vad som gör en bra lucia.

Jag har själv varit lucia med stea­rin som rann ner över ögonbrynen. Jag har gått upp klockan fyra och åkt runt med långkalsonger under linnet och gjort väldigt gamla människor väldigt lyckliga.

Och i Sverige tycker vi om vår lucia. Men om vi tycker om lucia så ÄLSKAR vi att DISKUTERA lucia.

Ska lucia få vara en kille? Ska lucia vara blond eller mörk? Ska lucia få sjunga eller ska hon vara tyst och stå stilla och se vän ut? Ska man rösta på den lucia som är snyggast eller den som ser snällast ut? Får en lucia ha ansiktspiercing?

Förra året blev det pepparkaksgubbekonflikt. Är det inte RASISTISKT att pepparkaksgubbarna inte får vara med? HATAR vi människor från Pepparkakeland? RAMASKRI och efterföljande debatt och allmän förfasning (sedan mynnar det alltid ut i att det var tramsigt att ägna sig åt sådana ickeproblem, trots att alla hade en åsikt och inte tvekade en halv sekund att leverera den med emfas och svärta).

På samma sätt som Blossa lanserar årets glöggsmak så får vi alltså varje år en ny luciakontrovers. 2013 års vinnare är INGA TOMTAR I LUCIATÅGET - FÖRÄLDRARNA RASAR! MIN SON VILL INTE HA KLÄNNING HAN KANSKE BLIR TRANS!

Barnen i Syrien: Ni bråkar om vad?

Kan inte alla bara lugna ner sig och ta en pepparkaka?

Och: Kan inte Helen Sjöholm vara årets lucia varje år på samma sätt som Jan Malmsjö ropar in det nya året på Skansen varje år?

Weckans Wow!

Ola Sevandersson.
Ola Sevandersson.

Ola Sevandersson skänkte 20 000 ­kronor så att en pojke fick en egen rullstol. I köpet ingick hela Sveriges samlade hjärtan. Vi älskar dig, Ola.

Wollins wärsta

Jimmie Åkesson.

SD sa VAD på Avpixlat? Mitt arbete är att skriva men inte ens i min vildaste fantasi skulle jag kunna sammansätta så vidriga meningar. Hat föder hat så jag nöjer mig med att önska att de får portabel medmänsklighet i julklapp.

Av: Malin Wollin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN