Alla goda ting har blivit fyra

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-18

Fler barn i familjen en statussymbol – och kändisarna följer trenden

Jamie Oliver har gjort det, paret Beckham är på gång och Erik och Martina Haag det perfekta exemplet.

Paren som har hållit ihop länge och skaffat ett fjärde barn.

– Ett framgångsrikt familjeliv har blivit högsta status, säger framtidsstrategen Mats Lindgren.

NYKLÄCKT Jamie och Jools Oliver har barnen Poppy Honey Rosey, 8, Daisy Boo Pamela, 7, Petal Blossom Rainbow, 1, samt sonen Buddy Bear som föddes i september 2010.

Just fyra har blivit lite av det ”gyllene talet” när det gäller barnaskaror och detta märks inte minst bland många kändisar.

– Men det räcker inte med att ha fyra barn. Man ska även ha dubbelkarriärer, baka surdegsbröd, sylta, safta och ha en prunkande trädgård, säger Mats Lindgren, grundare till företaget Kairos Future.

På mormors vis

Han pratar om en ”husmorsnostalgitrend” och att saker nu ska vara ”på mormors vis”. Samtidigt eftersträvar såväl män som kvinnor fortfarande en framgångsrik karriär och gärna en chefsposition.

– Och att anlita en barnflicka eller annan hjälp är en statussänkare. Det antyder att man inte sköter sitt föräldraskap och finns där tillräckligt för sina barn, vilket är det värsta man kan göra, säger Marie Söderqvist Tralau, omvärldsanalytiker och vd på United Minds.

Kombinationen av allt detta kan tyckas omänsklig – eller åtminstone oerhört krävande. Och det är precis det som är poängen.

– Det är just svårigheten som gör att detta ger hög status. Det signalerar att man är någon slags ”über-människa”, säger Marie Söderqvist Tralau.

Hon menar att det knappast är en slump att det är just den här typen av mammor – och i viss mån pappor – som hamnar på omslagen till den ständigt ökande floran av glansiga månadsmagasin om föräldraskap.

– Och de som trots allt köper hjälp döljer detta väl i intervjuerna, säger Marie Söderqvist Tralau.

Fint att köpa hjälp

Hon menar att den här trenden är extrem i Sverige.

Utomlands är det snarare fint att köpa hjälp och i medelhavsländerna är det lika viktigt att ta hand om den äldre generationen som sina barn – vilket inte gäller på samma sätt i Sverige.

Historiskt har det tidigare synts ett tydligt timglas när det gällde barnaskarorna inom de olika samhällsskikten. Inom överklassen har det alltid varit fint med många barn. Och underklassen har ofta också haft många barn.

– Men medelklassen som tidigare bara hade max två barn ska nu ha fler. Tre är okej men helst ska det vara både fyra och till och med fem, säger Mats Lindgren.

Han ser ingenting som tyder på att trenden skulle lägga sig de närmsta åren. Genomsnittsåldern på förstföderskor sjunker och intresset för att gifta sig är fortsatt högt.

– De som är 20 år i dag är betydligt mer familjeorienterade än dagens 40-åringar som skulle ut och resa och se världen.

Följ ämnen i artikeln