Familjerelationer

Surrogatmamma ångrade sig – behöll barnet och pengarna

RELATIONER

Brittiskt par förlorade vårdnaden – nu tvingas de betala underhåll

Halvvägs genom graviditeten ångrade sig surrogatmamman – och bestämde sig för att behålla barnet själv.

Det barnlängtande paret lever nu utan dottern – och utan de drygt 500 pund i månaden som pappan dömts att betala i underhåll.

OBS Genrebild
OBS Genrebild

Det brittiska par som förlorade vårdnaden om sin dotter till surrogatmamman har dömts att betala 568 pund i månaden i underhåll för barnet.

Anledningen? Mannen är barnets biologiska pappa.

I tidningen Daily Mail talar paret nu ut om sin ilska och sorg över att betala för att någon annan ska uppfostra barnet – som de aldrig får träffa.

Tänker överklaga

Mannen säger till tidningen att de tänker överklaga beslutet från familjerätten.

Han och hans fru hade fått sex sena missfall, och valde sedan att använda sig av en sajt för surrogatmödraskap för att söka andra möjligheter.

Där kom de i kontakt med den ensamstående tvåbarnsmamman som åtog sig att bära deras efterlängtade barn.

Enligt en överenskommelse skulle surrogatmamman få 10 000 pund totalt i betalning av paret.

Men halvvägs igenom graviditeten ångrade sig surrogatmamman och beslöt att behålla barnet själv – något domaren gav henne rätt till trots det tidigare löftet. Motiveringen var att det redan fanns ett ”tydligt band” mellan mor och dotter.

Avstod från umgänge

Paret avstod senare från sin umgängesrätt med dottern, enligt dem själva för att det skulle vara för svårt känslomässigt – och för att barnet skulle slippa slitas mellan två hem.

De tillät surrogatmamman att behålla de 4 500 pund som hon dittills hade fått, men nu krävs alltså mannen på ytterligare 568 pund varje månad i underhåll.

– Hon kan inte komma och säga ”jag behåller ert barn och nu måste ni betala för det”, säger pappan till Daily Mail.

– Hon har tagit vårt barn och nu tar hon våra pengar. Familjerätten har tagit beslutet som om vi vore ett par som separerat, men vår situation är unik. Vi skulle inte ha ett barn tillsammans – vi hade bara bestämt att hon skulle bära ett barn åt mig och min fru.

Anklagar surrogatmamman

Pappan anklagar nu surrogatmamman för att ha planerat det hela för pengarnas skull. När kvinnan kontaktats via webbsajten bestämdes att hon skulle insemineras med mannens sperma – vilket gör dem båda till biologiska föräldrar. Men strax efter den lyckade inseminationen blev relationen mellan paret och surrogatmamman sämre när hon började be om mer pengar.

Dottern föddes i juli förra året.

En halvårslång vårdnadstvist följde, och i januari gick surrogatmamman segrande ur striden.

Wendela.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer