”Fick sparken för att jag är lesbisk”

Nya chefredaktören hann aldrig börja nya jobbet

Johanna Korhonen hann aldrig börja jobbet som chefredaktör för Lapin Kansa.

Hon fick sparken – enligt henne själv för att hon lever ihop med en kvinna.

Johanna Korhonens nya jobb som chefredaktör för Lapin Kansa skulle börja den 15 december.

Familjen förberedde flytten till Rovaniemi.

Men i måndags kom kallduschen.

Karhonen kallades till ett möte med Alma Medias vd Kai Telanne – och fick sparken.

Anklagas för att ha ljugit

– Telanne var rasande och beskyllde mig för att medvetet ha vilselett och ljugit om min familj. Han hade nu fått veta att min partner är en kvinna. Jag frågade om saken hade påverkat beslutet att anställa mig. På det svarade Telanne ”ja, vi skulle inte ha valt dig. Det är en utesluten tanke”, säger Korhonen till Hufvudstadsbladet.

Under rekryteringsprocessen berättade inte Johanna Korhonen att hon lever ihop med en kvinna.

– Jag ansåg inte frågan viktig. Min partners kön kan inte spela någon roll för mitt arbete. Ingen på Alma Media frågade heller mig om min familj, säger hon.

Partnern politiskt aktiv

Alma Media förnekar att Korhonens sexuella läggning ligger bakom uppsägningen.

– Vi förlorade förtroendet för att hon hemlighöll partnerns politiska engagemang, säger Kail Telanne till Markkinointi & Mainonta.

Johanna Korhonens partner har ställt upp för vänsterförbundet i kommunalvalet i Vanda.

– Då jag tidigare tillfrågades om någon i min familj är politiskt aktiv glömde jag bort min partners löfte att ställa upp i valet. Då jag utnämndes till chefredaktör var det för sent för henne att dra sig tillbaka så vi beslöt att hon inte driver någon kampanj och om det går så illa att hon blir invald så avgår hon med hänvisning till att hon flyttar till Rovaniemi och därmed inte kan fullfölja uppdraget. Frågan skulle alltså ha löst sig av sig själv, säger hon.

Stämmer Alma Media

Johanna Korhonen, som lämnat tjänsten som chefredaktör för journalisternas tidning Journalisti för det nya jobbet, ska nu stämma Alma Media och kräva ersättning.

Hon hävdar att de redan erbjudit henne 100 000 euro för att avstå från tjänsten och skylla på att familjen inte ville flytta med. Men hon tackade nej.

– Jag upplevde diskussionen som ytterst sårande och kränkande, säger hon.

Facebook-kampanj

Johanna Korhonen får stöd av ett sms- och Facebook-upprop, som startade på onsdagen och uppmanar till bojkott av Alma Medias tidningar efter uppsägningen blev känd.

Vilken praktmiss på alla sätt
Publisert: