”Jag har aldrig velat ha barn”

avAgneta Elmegård

RELATIONER

Anastacia om sin comeback – på scenen och i livet

1 av 4 | Foto: Peter van den Berg
Nu behöver inte världsartisten Anastacia ljuga om sin ålder längre: "Det var en sådan befrielse att slippa ljuga om min ålder. Jag ser fortfarande ut som 34 även om jag är 40, jag har alltid sett yngre ut än jag är", säger hon.

Ny skiva, ny ålder och ny man. I kväll står Anastacia på scenen i Globen i kampen mot bröstcancer. För söndags reporter Agneta Elmegård berättar hon om sin comeback i livet och på scenen.

Jag störtar in på Richmond gate hotel i London med andan i halsen. Det är en kvart kvar tills Anastacia tar emot. I hotellfoajen sitter två gamla tanter och konverserar på överklassbrittiska. I trappen upp till det anvisade intervjurummet tränger jag mig förbi ett följe med en muskulös svart kille i spetsen. Han har en stor tatuering på armen som skymtar fram under den tajta gröna t-shirten. ”Honour” (heder) står det i tatueringen. Kvinnan bredvid honom har axellångt lockigt hår, stora bruna ögon, tajt jeans kavaj och de morsar artigt när jag hastar förbi.

Vänta lite nu. Var det Anastacia? Jag känner inte igen henne. Borta är de färgade glasögonen, det långa raka håret och de extravaganta kläderna. Herregud. Jag missade just Anastacia. Och mannen bredvid henne var ju hennes nyblivna man, Wayne Newton, tillika livvakt. Vilken start på den här soliga höstdagen i Londons rikemanskvarter, Richmond.

– Jag var trött på att se ut som en bitch, för jag har ju aldrig varit en bitch, säger hon när jag sätter mig ner med henne en kvart senare. Borta är alla smycken och attiraljer man förknippat med henne, och håret är omsorgsfullt friserat. Den största skillnaden är glasögonen, hennes signum.

– Jag har alltid varit en pojkflicka och inte bejakat min kvinnlighet. Nu vill jag att mina fans ska se mig som den jag är. Det enda jag har gjort är att jag slutat blondera håret och tagit av mina glasögon. Jag opererade mitt synfel och behöver inte glasögon längre. Folk trodde att det var en gimmick, att jag var oartig som inte tog av dem under intervjuer eller bland människor, men jag såg absolut ingenting utanför nästippen. Jag har haft glasögon sedan jag var en liten flicka, så den första tiden kändes det jättekonstigt, men nu har jag vant mig säger hon och jag slås av hur lättsam hon verkar i sitt sätt.

Den svenska befolkningen har tagit Anastacia till sitt hjärta. 2004 var hon den mest spelade artisten i svensk radio och samma år vann hon två Rockbjörnar, Aftonbladets musikpris där det är läsarna som röstar fram vinnarna.

Varför tror du att du är så populär i Sverige?

– Jag vet inte riktigt. Många av mina fans i Sverige säger att de gillar mig för att de tycker att jag är genuin och för att mina sånger talar till dem och berör dem. Mina sånger handlar nästan alltid om mig själv och vad jag har gått igenom. Om texterna är starka och betyder något för mig så kan även andra relatera till dem.

Det har varit mycket snack om din ålder. Tills helt nyligen har du ljugit om hur gammal du är och i dagarna fyllde du 40. Vad är det här?

– Jag var trettio år när jag slog igenom och jag var mest glad för att det var någon som ville ge ut min första skiva. Hur många artister är det som är medelålders i dag när de slår igenom? Managementet på mitt förra bolag ville göra om mig totalt, de gillade inte mina glasögon och min stil och de ville framförallt dra av sex år på min ålder, eftersom de tyckte att min musikstil passade bättre för en yngre publik. Jag gick med på det eftersom jag var så oerfaren och naiv.

Vad var det som fick dig att besluta dig för att uppge din rätta ålder?

– När jag bytte skivbolag var det det första jag frågade: ”får jag vara 40 nu? De tittade förvånat på mig och sa: ”Klart att du ska vara dig själv”. Det var en sådan befrielse att slippa ljuga, att försöka komma ihåg när jag var född. Jag ser fortfarande ut som 34 även om jag är 40.

Nu när du är 40 och nygift, känner du stressen över att bilda familj?

– Jag har aldrig velat ha barn. Jag och min man har diskuterat det där och bestämt oss för att det inte blir några gemensamma barn. För mig har det aldrig varit ett svårt beslut. Jag har två styvbarn och två syskonbarn, så jag har barn runt mig hela tiden.

För fem år sedan, i samband med en planerad bröstreduktion upptäcktes en aggressiv form av bröstcancer. Hon är inte ensam om att ha drabbats. Bröstcancer är den cancerform som ökar mest i västvärlden. Varje dag får mellan 15 och 20 kvinnor i Sverige veta att de har sjukdomen.

Hur tog du beskedet att du drabbats av cancer?

– Förutom att jag var otroligt ledsen så var jag nog också otroligt chockad. Jag hade aldrig förutspått att jag skulle kunna dö så ung, och absolut inte av cancer. Jag hade så mycket kvar av livet, dör gör man när man är gammal och har levt ett långt liv, skulle det ta slut så här, tänkte jag.

Du lät dessutom filma din canceroperation, varför då?

– Jag lät inte filma hela operationen, bara minuterna före och efter. Jag fick frågan från ett amerikanskt tevebolag som ville dokumentera ingreppet. Jag gjorde det för att jag trodde att jag med den filmen skulle kunna hjälpa några som var i min situation. Om jag inte skulle överleva, så skulle det här i varje fall vara mitt sista bidrag till upplysningen kring bröstcancer, säger hon och tittar allvarligt på mig.

Kylie Minogue, Christina Applegate och du är världsartister som varit öppna med er bröstcancer. Vad tror du att det har för betydelse för andra människor?

– Det visar att cancer inte tar hänsyn till ras, ekonomisk ställning eller ålder. Men man måste som offentlig person vara beredd på vad det innebär att gå ut med sin cancer, eftersom det är en väldig privat sak att tala om. Du blir allas egendom, och det kan ha sitt pris.

Hur följer du upp cancern i dag?

– Jag går på kontroll varje halvår, jag är medveten om att cancern kan komma tillbaka och skulle den göra det så ska jag ge den en ordentlig fajt. Jag måste vara beredd på att den kan komma tillbaka men det gäller att inte att oroa sig för mycket. Efter cancerbeskedet har jag har fått ett helt annat perspektiv på livet.

På vilket sätt?

– Att jag inser hur underbart livet är. Jag uppskattar varje minut. Det är förresten det som min nya skiva handlar om. Livet.

Har du något råd till svenska kvinnor som drabbats av bröstcancer?

– Det är viktigt att ge kroppen tid att läka. Att inte stressa utan bara tänka på sig själv och koncentrera sig på helandets kraft. Stress är farligt för då läker inte kroppen. Det bästa är att inte oroa sig. Det är viktigt att veta att du inte är ensam som cancerdrabbad, det finns många som är drabbade och det finns mycket hjälp och support att få om du vill. Ge dig själv tid att läka.

Det har varit relativt tyst om Anastacia sedan förra skivan kom ut för tre år sedan.

Under tiden har hon jobbat med en egen klädlinje och sin egna parfym.

– Och sedan har jag ju gift mig med Wayne. Jag har bara gjort saker som jag själv vill och tycker är roligt och låtit kroppen läka ihop.

Anastacias förra skiva blev en stor succé och på onsdag kommer hennes nya album ”Heavy rotation” ut. Anastacia frågar mig vad jag tycker om skivan.

”Jag är väldigt förtjust i dina ballader”, svarar jag. Speciellt låten, ”Never gonna love again”.

– Vad roligt att du valde den, det är också en av mina favoriter. Det är en kärleksballad jag skrev till Wayne, min man. Skivan beskriver på sätt och vis i vilken fas jag befinner mig i livet, säger hon och ler med hela ansiktet.

– Jag är så lycklig nu och förälskad. Jag är frisk, det finns inget som kan uppröra mig längre och ingen ska kunna sätta sig på mig, jag har förhoppningsvis övervunnit min cancer och livet är toppen.

På tal om din man, hur träffades ni?

– Vi träffades i Tyskland 2004 då han började som min livvakt och det tog ett bra tag innan jag förstod att det faktiskt var något mer mellan oss.

Så det var inte kärlek vid första ögonkastet?

– Nej, gud nej, Inte alls. Han var ju min livvakt, säger hon och himlar med ögonen. Wayne var gift och hade två barn och jag hade pojkvän. En dag frågade jag mig själv ”vad är det här egentligen?” och jag beslutade mig för att lämna min pojkvän, och Wayne skilde sig och på den vägen är det.

Vad är det som är så bra med Wayne då?

– Ha ha, det tänker jag inte tala om för dig! Något måste vi väl få ha för oss själva! Jag vill inte att vårt privatliv ska vara en öppen bok.

Anastacia kommer från Los Angeles men bor allt längre perioder i Europa. Hon har nyligen sålt ett av sina hus i Tyskland för att flyttat in hos maken i Richmond, Londons svar på Djursholm i Stockholm. Faktum är att Anastacias stora framgång till stor del är centrerad till Europa. I USA kan Anastacia röra sig fritt utan att någon känner igen henne.

– I England är jag igenkänd, men inte så att det är jobbigt berättar hon och man kan ana en viss bitterhet över att framgångarna i USA inte är lika stora som i Europa.

– I USA tycker de inte att jag kan sjunga, ha ha. Mitt amerikanska bolag har inte lyft speciellt många fingrar för mig, säger hon.

Du ska snart uppträda i Globen i Stockholm på Bröstcancergalan i TV3. Vad är ditt intryck av Sverige?

– Något som slår mig varje gång jag är i Sverige är hur sunda och friska ni ser ut. Ni har alltid perfekt solbränna, trots att ni inte har så mycket sol. Ni har perfekt hy och är alltid snygga i håret. Både tjejer och killar i Sverige ser oförskämt bra ut.

Men det där är väl ändå en myt?

– Nej då, jag ser det med egna ögon varje gång jag är där. Jag har varit i Stockholm säkert femton, tjugo gånger och tänker samma sak varje gång.

Anastacia

Anastacia med sina två rockbjörnar.

Anastacia hoppas snart kunna lansera sin parfymen Resurrection (uppståndelse) som är en pudrig doft med fruktiga noter.

Anastacia har sålt 45 platinaskivor i nitton länder under sin karriär.

2004 var Anastacia den mest spelade artisten i svensk radio.

2004 vann hon 2 stycken rockbjörnar. ”Jag älskar dem, de är så söta med sina slipsar. Jag är jätteglad för dem”.

Anastacia om sin bröstcancerfond:

– Det är en fond som koncentrerar sig på tidig upptäckt av cancer. Jag vill uppmana alla kvinnor att gå iväg i tid och testa sig med mammografi och att undersöka sina bröst hemma. Det handlar mycket om undervisning och upplysning för att förebygga cancer.

Läs mer här: www.bcrfcure.org/