Relationer

Nu vill männen också vara släta

Av: 

Helena Utter

RELATIONER

Affärsmän växande kundgrupp hos plastikkirurger

Släta ut argrynkan eller bättra på bröstmuskeln.

Män är en av de snabbast växande kundgrupperna för plastikkirurgin.

– Förr var det kvinnan som fick gå och fixa till sig om man var missnöjd med något. Det var ju inte jämlikt. Nu kommer männen också, säger hudläkaren Margareta Frohm Nilsson.

Kvinnorna utgör fortfarande den största kundgruppen på platskirurgiklinikerna.

Men en snabbt växande kundgrupp är männen.

– Vi ser en ökad trend bland män att göra estetisk vård. De vill också se fräscha ut. Och det är så det ska vara, att männen också bryr sig om sitt utseende, säger Margareta Frohm Nilsson, hudläkare på Akademikliniken.

Lyfta ögonlocken, släta ut rynkor i ansiktet, ta bort pigmentförändringar och ytliga blodkärl finns bland de behandlingar som männen efterfrågar. Permanent hårborttagning på bröst och rygg med hjälp av laser är också vanligt.

– Sedan finns det de som vill bättra på muskeln i bringan med implantat. Men det är inte så stort, säger Margareta Frohm Nilsson.

Walk in-clinic

Det senaste för att locka kunder är en så kallad walk in-clinic, alltså en mottagning där man inte behöver boka tid.

– Framför allt handlar det om snabba, lätta behandlingar som botox och permanent hårborttagning med laser.

Den nya drop in-kliniken ligger i centrala Stockholm.

– Visst har vi mycket affärsmän, men vi har alla kategorier av män i ett vitt spann av åldrar, säger Margareta Frohm Nilsson.

”Tragiskt att det går så långt”

För de kommersiella klinikerna är det förstås finfina nyheter att kundunderlaget växer. Men ska man dra några jämställdhetsväxlar på att männen också blir slavar under skönhetsidealen?

– Vägen till jämställdhet är inte att alla får det lika jävligt. Jag fördömer ingen som gör ett ingrepp, men jag tycker det är tragiskt att det går så långt, säger Julia Skott, journalist och upphovskvinnan till bloggen Kroppsbilder.

Hon menar dessutom att skönhet inte är ett absolut begrepp.

– Visst finns det vissa saker som uppfattas som skönhet. Men många som anses vara riktiga skönheter bryter mot de reglerna. Dessutom går det trender i utseende. Det är ju tragiskt om man sitter där med en näsa man fixad och bara väntar på att få fixa den enligt nya modet, säger Julia Skott.

Publisert: