”Ska vi ta in hantverkare eller göra allt själva?”

Av: Ulrika Lidbo

Publicerad:
Uppdaterad:

Eva Rusz och läsarna ger råd i Relationsakuten

Ett barnsligt ställningskrigande. Så kallar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz mannens sätt att motsätta sig fruns önskan om att anlita professionella hantverkare.

Foto: colourbox

För att en relation ska fungera måste man ge och ta, påminner Eva Rusz.

Men hur omsätter man kloka ord i praktisk handling, när två starka viljor stöts mot varann under samma tak?

– Att säga: ”Jag bestämmer, ingen annan”, är tecken på brist på empati. Mannen beter sig som en envis tvååring! tycker Eva Rusz.

Allra först ger hon ett kommunikationsråd.

– Jag föreslår att Beryl pratar i jag-termer och verkligen förklarar för mannen att hon känner sig ledsen, arg eller frustrerad över att han bara säger emot henne utan att se till familjens bästa, säger Eva Rusz, och förklarar att målet är att få honom att bli känslomässigt intelligent.

Drastiskt råd

ROT-avdraget innebär att man får dra av 50 000 kronor för renoveringar i bostaden. Om man är två personer i hushållet, kan man slå ihop summan till 100 000 kronor. Mer om ROT-avdraget finns att läsa på Skatteverkets hemsida.

Skulle mannen inte begripa vad som är bäst för deras relation sett till helheten, trots att Beryl ingående förklarat hur hon känner, har Eva Rusz ett mer drastiskt råd till henne.

– I så fall är det inte fel att ”köra över” mannens vilja. Jag tycker att Beryl har rätt att fatta ett operativt beslut – på samma sätt som män av tradition har förväntats göra. Hon kan bli sin egen byggherre, eftersom det gynnar resten av familjen.

”Gå ut och var romatiska”

Detta råd ger hon trots att mannen starkt sätter sig emot att de anlitar professionella hantverkare, och istället röstar för att han och Beryl renoverar på egen hand under semestern.

– Skulle han bli helt bestört över hennes egensinniga beslut, får han väl sätta på sig blåstället och bli hantlangare åt hantverkarna, säger Eva Rusz och fortsätter:

– Varför går de inte ut och är romantiska istället? De borde lägga energi på att uppvakta varandra, och låta proffshantverkarna utföra jobbet under tiden.

Publicerad: