Lill: Jag firar på Öland i år

Lill Lindfors, 70, sångerska, Öland:

– Jag ska fira jul tillsammans med maken på Öland. I år blir det väldigt stillsamt med småfåglarna och korna utanför huset. Det blir ingen speciell tradition när det bara ska vara han och jag, men skinka tror jag det blir. Annars har vi som tradition att ha gristunga.

Lars Åke ”Babsan” Wilhelmsson, 52, artist, Stockholm:

– Jag är ledig i två dagar i år eftersom jag repeterar min nyårsshow i Kalmar. Jag firar med mina föräldrar, syster och resten av släkten. Det här är första gången jag inte kommer att fira så mycket. Jag hoppas i alla fall att tomten inte behöver ta tåget på julafton för då lär han ju inte komma i tid.

Kim Anderzon, 67, skådespelare, Stockholm:

– Det blir inte mycket jul för mig för jag ska ha premiär på Sundsvallsteatern. Jag är bara hemma två dagar och då blir det en liten jul med man, barn och barnbarn. De får pynta och laga mat. Jag är ett riktigt julfreak, men i år repeterar jag hela tiden.

Bingo Rimér, 35, fotograf, Stockholm:

– Jag firar jul utomlands. Vi har tänkt åka till varmare breddgrader jag och min förtjusande flickvän och vår son Ringo. Nu när vi har fått en liten grabb så inbillar vi oss att det är lite mysigare att mysa i ett varmare sammanhang.

Robert Wells, 48, musiker, Stockholm:

– Jag har en treårsplanering. I år ska vi till Värmland och fira med min hustrus släkt. Det är otroligt mysigt och väldigt traditionellt. Vi är väl en 10–15 stycken. Vi brukar vara med och gå runt på sjukhusen och underhålla med ett piano på en serveringsvagn.

Lili Päivärinta, 44 år, artist, Värmdö:

– Jag firar alltid julen med min familj. Oftast med mamma, syster, bror och deras barn. Vi är ute i skärgården på Värmdö hos mamma. Traditionellt sett har vi inget jättejulbord. Vi äter mycket fisk och sedan blir det mycket sång och musik.

Kalle Moraeus, 47, musiker, Orsa:

– Jag firar i hemmet med den absolut närmaste familjen. Fru, barn och eventuellt min brors familj. Katten är såklart med och han har en viss fäbless för att äta papper så han kommer att trivas. Han brukar få en rulle toapapper och så stänger vi in honom på toaletten. Sen får man vada in.

Kjerstin Dellert, 85, operasångerska, Märsta:

– Jag kommer att fira jul med publiken på Ulriksdals slottsteater. Vi kommer att bjuda på traditionell julmusik framförd av klassiska musiker, sångare och en stor kör. Och så bjuder vi publiken på godis och glögg. Det blir gammaldags med levande ljus och marschaller.

Willy Björkman, 64, tv-snickare, Stockholm:

– Alla jag känner åker till Thailand, men jag blir kvar hemma. Kommer att tillbringa julen framför datorn och min V-synth som jag precis har hämtat. Jag håller på att spela in en liten skiva så då låser jag in mig på landet i Strängnäs. Det är en katt som springer där som jag får bjuda på grädde.

Heidi Andersson, 29, armbryterska, Storuman:

– Jag har föräldrarna i Ensamheten, och min man har föräldrarna i Storuman. Så vi börjar i Ensamheten och fortsätter i Storuman. Då får man det bästa av det bästa. Det blir dubbla julbord. Vi har inga julklappar utan jag ger presenter när jag hittar något bra. Då bidrar jag hellre till julbordet.

Sara Lumholdt, 26, artist, Stockholm:

– Jag firar en jul hos mamma och en hos pappa. Så jag har två julaftnar vilket är väldigt lyxigt. Vi ska leka white elephant där vi köper ett antal julklappar som vi sedan lottar ut. På annandag jul åker jag till Dubai och är där fram till nyår.

Christian ”Kicken” Lundqvist, 39, trummis, Stockholm:

Foto: Kicken.

– Jag firar med familjen i Roslagens glada famn i all sin prakt och ödmjukhet.

Claes af Geijerstam, 64, artist, Stockholm:

– Jag och min nya familj firar jul ute på en Mälarö hos svärföräldrarna. Det blir en ytterst traditionell jul. Jag kan bli lite irriterad på delar av vänkretsen som ska vara lite alternativa och äta sushi till jul. Det kan man ju göra alla andra dagar på året. Jag vill grava lax och göra sill själv.

Bert Karlsson, 65, nöjeslegendar, Skara:

– Jag firar traditionellt med skinka och whist. Jag och min granne vinner alltid över nollorna som vi har med oss. Det blir grannar, barn och en jäkla massa annat folk. Jag funderar nästan på att ta entré.

Stefan Holm, 34, höjdhoppsstjärna, Karlstad:

– Den 24 december äter jag mycket med familjen, ser på Kalle Anka på tv och dricker julmust. Favoriten på julbordet är revbensspjäll, annars skinkan. Vi har alltid firat med farmor som var navet i julfirandet, men nu gick hon bort så jag vet inte riktigt hur det blir.

Tobias Karlsson, 32, dansare, Stockholm:

– Med min mamma, pappa, bror Daniel och brorson Hugo hemma i Hallsbergstrakten. Väldigt traditionellt. Det är jätteskönt att komma hem till något som är fast när jag far runt så mycket under året. Viktigast är rödbetssalladen och mammas köttbullar.

Lasse Åberg, 70, konstnär, Håbo:

– Jag firar med de närmaste. Det är inte bestämt var. Kalle Anka och traditionellt julbord är en självklarhet. Här ska inte ruckas på någonting. Varje år säger vi att vi inte ska ha så mycket klappar. Men den principen visar sig varje år inte vara så fast.

Lasse Holm, 66, kompositör och programledare, Vallentuna:

– Jag firar på mitt lantställe med familjen. Nu är klockan 05.30 här i Mexiko, så nu säger jag hej då.

Emma Wiklund, 42, programledare, Stockholm:

– Jag firar med min familj i Småland. Vi äter julmat och har julklappar och barn som leker med klapparna. Det är väldigt traditionellt. Jag väljer julskinkan och grisfoten på julbordet.

Gert Fylking, 65, programledare, Stockholm:

– Jag firar en vit jul hemma med familjen. Det blir traditionellt med julbord, julgran och svärmor. Lutfisken är bäst.

Jonas Wahlström, 58, djurexpert, Stockholm:

– Jag firar med familjen på landet på Södertörn. Min son som driver sushibar ska få stå för all matlagning. Jag bidrar med råvarorna i form av egen gås, lammstek och vildsvinsskinka. Hustrun bidrar med egna grönsaker och svamp.

Daniel da Silva, 29, dansare, Stockholm:

– Jag, min syster och min pappa kommer att fira med min svågers familj i Falköping. Det blir väldigt traditionellt förutom att vi äter bacalhau på juldagen. Pappa är från Portugal där den fiskrätten kommer från. Annars gillar jag köttbullar, rödbetssallad och ägg.

Cecilia Ehrling, 26, dansare, Stockholm:

– Jag kommer fira jul med mina föräldrar i Gävle. Julbordet är inte överambitiöst, det finns det vanliga. Köttbullar är favoriten. Jag gillar inte att blanda så många rätter så det brukar bli köttbullar och potatis.

Glenn Hysén, 51, fotbollskommentator, Göteborg:

– Det blir som vanligt att man åker omkring som en skottspole till alla man ska hälsa på bland släkt och vänner. Vet inte exakt var vi är på själva julen. Det blir nästan aldrig färre än tio personer. Vi brukar inte dela ut julklappar till oss själva, det blir till barn och barnbarn.

Sven Wollter, 76, skådespelare, Stockholm:

– Jag är traditionalist och vill gärna göra lite julmat. Min specialitet är skånsk brunkål. När det luktar kvällen före jul då är det jul för mig. Jag har en jädra massa barn och barnbarn så det blir alltid att vi firar lite jul på olika ställen och så strålar vi samman runt trettonhelgen.

Claes Malmberg, 49, komiker och skådespelare, Lomma:

– Vi firar väl som alla andra. Det blir olika från år till år men barnen är alltid med. Det blir firande hemma i Lomma där julskinkan är viktig på julbordet.

Erika Johansson, 36, längdhoppare, Mölndal:

– Jag firar jul med min mans familj, hans tre systrar, deras respektive plus hans mamma. Och alla barn. Det blir väl 15–16 stycken. Det blir lagom med julklappar på landet utanför Mariefred.

Håkan Hallin, 42, tv-bartender, Stockholm:

– Den här julen firar jag jul i Thailand. Jag ska bli delägare i en nystartad Håkans bar. Nu är det på riktigt och jag flyger ner och stannar till april. Jag kommer att fira med gäster, personal och min flickvän. I fjol hade personalen tomtedräkt. Deras Janssons frestelse var inte så bra.

Andreas Weise, 24, ”Idol”-deltagare, Stockholm:

– Jag ska fira med pappa i Loka Brunn, han ska jobba där på något event och då följer jag med.

Kayode ”Kayo” Shekoni, 46, artist, Stockholm:

– Förut åkte jag utomlands, men nu firar jag i Sverige med min mamma och min bror. Det blir traditionellt med Kalle Anka och så åker vi till kyrkogården till avlidna nära och kära. Där ställer vi dit en nubbe. De ska också ha en nubbe till jul, tycker vi.

Åke Edwardson, 57, författare, Göteborg:

– Vi firar i Kalmar i år. Min dotter har flyttat dit så jag och min fru ska fira jul i hennes nya lägenhet. Inlagd strömming måste finnas med. Och Janssons frestelse.

Tina Leijonberg, 48, skådespelerska, Stockholm:

– Troligen åker vi till London, för jag vill bara slippa julen. Jag skiter fullständigt i den. Jag är trött på att ungarna får en massa saker, till slut blir det inte uppskattat. Sedan finns det de som inte får något alls. De som säger att det inte finns fattiga i Sverige har inte fattat något alls.

Hans Wiklund, 46, filmkritiker, Stockholm:

– Samma som Emma Wiklund, fast minus grisfoten.

Jackie Ferm, 20, dokusåpaprofil, Kristianstad

– Min morbror som är musikproducent vill spela in en platta med mig i hans hus uppe i Dalarna. Men vi får se. Det blir i alla fall ingen traditionsenlig jul med Kalle Anka.

Sandra Dahlberg, 31, sångerska och programledare, Stockholm

– Jag och Vilmer åker upp till Klimpfjäll och firar med den närmaste familjen. Vi äter gröt med mandel, lyssnar på julmusik, kollar på Kalle Anka och äter julbord. Sen kommer tomten.

Linnea Torstensson, 27, professionell handbollspelare, Danmark:

– Jag ska fira tillsammans med min mamma, pappa och farmor i Norrköping. Vanligtvis brukar vi vara fler familjemedlemmar, men i år är de andra på vift. Vi börjar dagen med gröt till lunch, sedan blir det julbord framåt kvällen.

Alex Schulman, 34, programledare och krönikör, Stockholm:

– Jag ska fira jul hemma med min familj, min fru och min dotter. Vi har lite öppet hus. Det brukar alltid bli en jäkla samling, förra året var vi 20 personer. Vi firar traditionellt. Det enda som vi möjligen gör som andra inte gör är att vi griljerar skinkan på julafton och sedan äter vi den varm.

Ann-Christin ”Anki” Bagger, 46, sångerska, Stockholm:

– Jag firar jul med familjen, ibland blir det också lite släktingar. I år blir det i Stockholm hemma hos mig. Vi äter en massa god julmat, tittar på Kalle Anka, dansar runt granen, lyssnar på julmusik, öppnar julklappar och myser. Det är väldigt traditionellt, mysigt och lugnt.

Sofia Källgren, 40, sångerska och skådespelare, Stockholm:

– Jag har ett barn på väg som ska födas vilken dag som helst. Så vi kommer att fira väldigt lugnt och hyfsat traditionellt hemma med bara närmaste släkten. Och mysa så mycket det bara går med ett helt nyfött barn.

Tony Irving, 44, jurymedlem i ”Let’s dance”, Stockholm:

– Vi firar juldagen i England. Man kliver upp och tar sig till kyrkan, sedan kommer man hem och har en jättestor julfrukost. Sedan börjar man laga middag. Den tar mellan tre och fyra timmar att förbereda. Sedan äter vi, och det brukar vara allt från julsoppa till julkalkon.

Magnus Bäcklund, 45, artist, Linköping:

– Normalt sett är jag bara hemma och firar jul med familjen. Det brukar också bli att mina föräldrar eller mina svärföräldrar är med och firar. Kvällen innan jul brukar vi klä granen och barnen är med och gör det. På jul­afton börjar det med att barnen får ett litet paket i en socka.

Lars Brandeby, 65, skådespelare, Kungsbacka:

– Vi är hemma, vi är ju i den åldern nu att vi har barnbarn och då åker man ingenstans. Nu, med alla barnbarn, tycker man att det är kul med jul igen. Det blir väldigt traditionellt. Jag vägrar att vara tomte. Jag spelar teater i vanliga fall och då får någon annan spela tomte.

Thilde Höök, 28, hästbonde, Månkarbo:

– Jag ska fira med familjen och troligtvis är vi hos min storasyster där alla barnen finns. Vi brukar fira med att äta tre dagar i sträck, skippa julklapparna och bara ses och ha det mysigt.

Richard Herrey, 46, artist, Stockholm:

– Jag kommer från en väldigt stor familj så det varierar från år till år hur vi firar, var vi firar och vem vi firar med. Det blir improviserat beroende på hur mycket släkt som är i närheten och vilka som tänker fira ihop. Man samlas, lagar mat, spelar spel och äter sig mätt och tjock.

Rennie Mirro, 38, musikalartist, Stockholm:

– Jag ska åka till New York med familjen. Det ska bli väldigt kul, det blir min sons första jul i New York. Det blir skridskoåkning nedanför Rockefeller Center på 5th Avenue och sådana där grejer som jag gjorde när jag var liten.

Gunde Svan, 48, längdskidmästare och programledare, Vansbro:

– Vi brukar vara hos svärföräldrarna och fira jul. Vi firar med tomte, gran och skinka på bordet. Det är väldigt traditionellt. Nu har barnen blivit så stora att de brukar vara tomte ibland.

Plura Jonsson, 59 år, musiker, Stockholm:

– Det blir jul hemma med mina barn. Blir lite julklappar och lite mat. Jag gillar grisfötter i gelé. Jag brukar stå och köa för dem på Hötorgshallen och precis när man ska handla så är de slut.

Robert Andersson, 36, Robinsondeltagare, Stockholm:

– Jag firar med min flickvän, son och tjejens familj i Upplands-Bro. Julen är en rätt meningslös högtid som man borde bojkotta med all sin stress och köphets. Jag gillar att det är tyst och stilla och tända ljus. Stillheten är skön.

Mona Sahlin, 53, Socialdemokraternas partiledare, Nacka:

– Jag firar hemma tillsammans med familjen.

Hans Mosesson, 66, skådespelare, Stockholm:

– Jag ska fira jul hemma för ovanlighetens skull. Vi brukar åka bort, men nu är det jag, min fru och våra tre pojkar. Det som måste finnas är dopp i grytan.

Simon Davies, 47, inredare, Stockholm:

– Jag är inte en julperson. Jag tycker inte om den här Kalle Anka-galenskapen. Det kommer att bli långa promenader i snön med hundarna, vrålande brasor i vardagsrummet och vänner som tittar förbi på en drink eller lunch.

Karl Fredrik Jonsson, 27, vinnare av ”Biggest loser 2010”, Kungälv:

– Jag firar med föräldrar, syster, sambo, dotter och sambons föräldrar i Kungälv. Det som måste finnas med på julbordet är julskinkan. Det är a och o.

Petra Svensson, 25, deltagare i ”Ensam mamma söker”, Tenhult:

– Jag firar hemma hos mig med min mamma, mina syskon och barnen.

Emma Pettersson, 23, deltagare i ”Ensam mamma söker”, Malmö:

– Jag och Vilde ska fira med mina syskon, syskonbarn och mina föräldrar som vi alltid gör. Det blir ganska många.

Anna Book, 40, artist, Stockholm:

– Det här är faktiskt första året som jag inte har planerat någonting över jul. Viktigast för mig är att få vara tillsammans med min man och mina barn.

Horace Engdahl, 61, författare, Stockholm:

– Jag firar jul med min hustru och våra barn, min gamla mamma och ytterligare några släktingar, så traditionellt som det står i mänsklig makt: julevangeliet, tomtebloss i granen och Hej tomtegubbar både framlänges och baklänges.

Katarina Mazetti, 66, författare, Lund:

– Julen firas i mitt 1800-talshus i Lund med mina barn, deras partners och min hund. Jag kan leva utan glögg, men det övriga måste jag ha. Hyacinter och brasa är svårt att vara utan. Den yngre medlemmen i familjen brukar dessutom lägga en näve mandel i gröten, så alla blir glada.

Magdalena Forsberg, 43, skidskytt och programledare, Timrå:

– Jag firar hemma som vanligt med familjen.

Olle Waller, 63, sexualupplysare, Stockholm:

– I år ska jag åka till Kenya och fira med min son, hans familj och mina barnbarn. En tradition tar jag med mig – jag får vara tomte där nere också.

Linnea Henriksson, 24, ”Idol”-deltagare, Halmstad:

– Jag ska fira en efterlängtad jul tillsammans med min familj i Halmstad. Förhoppningsvis spenderar jag den mesta tiden jäsandes i en skön fåtölj.

Malin Berghagen, 44, skådespelare och programledare, Ljusdal:

– Jag ska fira jul hemma i Järvsö. Barnen är hos sin pappa i år, då brukar vi skoja om att det blir en alla ensamma föräldrars jul. Slopa julmaten är jag väldigt inne på nu. I år blir det nyttig och hälsosam julmat. På sin höjd får köttbullarna vara med. Och tomtegröt. Det har jag svårt att släppa.

Maud Olofsson, 55, partiledare för Centerpartiet, Högfors:

– Jag firar jul hemma i Högfors tillsammans med familjen. Traditionen bjuder äkta julgran, Fiaspel och julbön. Gärna min hemmagjorda tomatsill på julbordet också.

Peter Englund, 53, Svenska akademiens ständige sekreterare, Uppsala:

– Jag firar synnerligen traditionellt, hemma, i ro, med några av mina närmaste. Kommer dessutom agera tomte, något jag har en betydande erfarenhet av och faktiskt blivit rätt bra på, om jag får säga det själv.

Denise Lopez, 38, sångerska, Stockholm;

– Jag ska fira jul med min sambo och delar av hans familj. Så det är min familj och sedan delar av hans familj som kommer att fira hemma hos hans mamma. Det är så utspritt alltihop att vi nog kommer att ha lunch och Kalle Anka på ett ställe, och middag och paketöppning på ett annat.

Alexander Bard, 49, artist, Stockholm:

– Jag ska åka med mitt band Gravitonas och uppträda i Moskva.

Kennet Andersson, 43, före detta fotbollsproffs, Göteborg:

– Jag ska fira svenskt traditions­enligt med min familj och svärmor och min frus syster med familj. Det blir julmat, julklappar, tomte och snapsvisor.

Börje Salming, 59, hockeylegendar, Vaxholm:

– Jag ska fira jul med familjen, med alla mina barn. Vi är alltid tillsammans allihop på julafton eller jul­dagen, det ruckar vi aldrig på. Det är verkligen trevligt. Det är så få gånger man är tillsammans allihop.

Linda Thelenius, 36, bloggare, Stockholm:

– Vi ska fira här hemma hela familjen, utom min son Kevin som ska vara hos sin pappa i år och min dotter Melissa som ska fira med sin farmor eller sin pojkvän. Det blir traditionellt med julmat, julklappar och Kalle Anka.

Tomas Bolme, 65, skådespelare, Stockholm

– Jag tänker ta min hustru och åka till Västindien och fira jul och nyår där. Jag är inte så mycket för julklappar, men julpynt tycker jag om.

Theodor Kallifatides, 72, författare, Stockholm:

– Jag äter middag med mina barn och barnbarn. Ingenting särskilt mycket mer. Äter skinka, dricker snaps och sjunger visor av olika slag. Vi är frihetsälskande människor i min familj och har inga traditioner av det slaget.

Barbro ”Babben” Larsson, 54, komiker, Stockholm:

– Jag kommer att fira jul på Gotland med min familj. Där brukar vi samlas hemma hos min syster och så har de gjort ett jättefint julbord med mycket hemlagad mat. Så sitter vi ner och äter en rejäl jullunch till långt in på eftermiddagen och sedan ser vi på Kalle.

Isabella Löwengrip, 20, bloggare, Stockholm:

– Mina föräldrar är ju skilda så på dagen blir det jullunch hos mamma, då kommer min släkt från USA. Före Kalle Anka åker jag hem till pappa. Det blir lite splittrat, men man är van vid det om man är skilsmässobarn.

Kat von D, 28, tatuerare i ”LA Ink”, Los Angeles:

– Jag hatar påtvingade högtider eftersom förväntningarna ofta är väldigt höga. Dessutom är mina föräldrar skilda och jag har ingen pojkvän att fira med, så antagligen gör jag något helt annat som att vara volontär någonstans.

David Hellenius, 36, programledare, Stockholm:

– Jag firar jul med min familj hemma i vårt radhus. Med släkt, vänner, barn och tomte. Det är en riktigt traditionell jul.

Helena Puhakka, 38, ”Ensam mamma söker”-profil, Karlskoga:

– I år har jag barnen på eftermiddagen, vilket är mysigast. Så jag och barnen ska fira med mina föräldrar hemma hos dem.

Lars Frölander, 36, simmare, Stockholm:

– Jag kommer att fira jul med min familj, min flickvän Ida och hennes familj. Det blir en svensk, traditionsenlig julafton, inga konstigheter.

Arne Weise, 80, tv-legendar, Stockholm:

– Jag och min sångbegåvade son Andreas kommer att fira jul i Loka Brunn där jag ska agera julvärd. Vi ska tända ljus och äta gott.

Nanne Grönvall, 48, sångerska, Stockholm:

– Jag firar hemma med familj och släkt, vi blir ganska många. Väldigt mycket mat blir det också. Nu är ungarna så stora så att även om de tycker det är kul med julklappar så är det inte på samma sätt, nu är det mer att vi alla hinner umgås tillsammans. Hinna sitta och jäsa tillsammans och prata.

Sanna Lundell, 32, bloggare och krönikör, Stockholm:

– Jag firar jul med min närmaste familj. Jag har ju en dotter från en tidigare relation som jag firar varannan jul med och i år är hon med mig vilket är jättekul. Så då försöker vi satsa stort och fira ordentligt med allt vad det innebär. Mycket med fokus på barnen och sådant de tycker är kul.

Linda Norrman, 36, deltagare i ”Ensam mamma söker”, Partille:

– Eftersom jag inte har barnen i år kommer jag att fira med min syster och hennes familj hos hennes svärföräldrar i Ystad.

Amelia Adamo, 63, chefredaktör, Stockholm:

– Jag firar i Stockholm med barn, barnbarn och ny kärlek. Vi har traditionellt firande med italienskt julbord. Sedan åker jag på safari i Tanzania.

Tintin Anderzon, 46, skådespelare, Stockholm:

– Jag firar med min mamma och hennes man på deras ställe på landet. Man har gått igenom så många jular så det har blivit för mycket av allt. Därför har man nästan tappat känslan för julen. Så vi har dragit ner på ganska mycket pryttlar och fått mer känsla.

Rickard Olsson, 43, programledare, Saltsjö-Boo:

– Jag ska för första gången fira jul i mitt nya hus. Det blir lite med min familj och lite med Thereses familj. Det blir första gången jag firar jul utan min dotter.

Lasse Berghagen, 65, sångare och programledare, Stockholm:

– Jag firar med släkt och vänner i Stockholm. Det blir ett traditionellt julbord med sill och bräckkorv. Det är Onsalakorv som man skär i tunna skivor och steker.

Claudia Galli, 32, skådespelare, Stockholm:

– Jag firar med min familj, men vet inte hur. Firar på olika ställen varje år. Ris á la Malta är ett måste.

Ulla Skoog, 59, skådespelare, Stockholm

– Jag är hemma hos min systers familj och våra 90-åriga föräldrar. För det mesta är det så. På julbordet gillar jag vörtbröd.

Paul Tilly, 37, skådespelare, Malmö:

– Jag firar jul med mina föräldrar, min syster och hennes barn ute i en stuga i skogen. Vi käkar julmat, trycker i oss en massa choklad och spelar Playstation med ungarna.

Johnnie Krigström, 37, ”Roomservice”-målare, Stockholm:

– Med min familj i Thailand. Vart­annat år firar vi jul på riktigt och vartannat år åker vi i väg. Då får man det bästa av båda, det kan bli lite mycket av det goda.

Blossom Tainton-Lindquist, 48, träningsexpert och chefredaktör, Stockholm:

– Vartannat år firar vi utomlands, men i år firar jag med familjen hemma. Kalle Anka kommer väl stå på men vi rutar inte in dagen efter det. Vi gör gröt på morgonen sedan drar vi ner på stan. Alla får välja ett ställe som de vill shoppa en julklapp på.

Andrés Esteche, 34, artist, Stockholm:

– I år ska jag fira med vänner och deras familjer, för jag blir lämnad ensam i Stockholm av släkten. Min bror åker till Taiwan och mina föräldrar åker till Uruguay. Min tradition är att jag alltid firar i olika städer och länder. Men jag är alltid väldigt svensktraditionalistisk.

Sanna Bråding, 30, skådespelare, Stockholm:

– Jag ska fira med min familj, bara de närmaste. Jag ska upp till nyhetsmorgon i TV?4 på juldagen så jag stannar hemma och tar det väldigt lugnt. Jag och mina bröder brukar göra frukost på sängen till mina föräldrar och sedan brukar vi doppa i grytan, kolla på Kalle Anka och dela ut julklappar.