Fotografen som är med vid förlossningen

avMonica Karlstein

Nya USA-trenden slår igenom på svenska BB

Foto: MOA KARLBERG
Nyblivna mamman Jenny Söderstrand tillsammans med partnern Silva och nyfödda tvillingarna Amana och Khoendi. Idag är de 5,5 månader gamla.

Förr fick inte ens maken vara med när barn kom till världen.

Nu har blivande föräldrar börjat hyra in proffsfotografer för att föreviga födelseögonblicket.

– Det var så fint att få det dokumenterat, säger Jenny Söderstrand, nybliven mamma som lät fotografera sin förlossning.

I USA är förlossningsfotograf ett etablerat yrke och fenomenet en självklarhet för många. Men fram till nu har de lyst med sin frånvaro i Sverige.

Årets bild-vinnaren Moa Karlberg är en av de som nu börjat fotografera förlossningar. Intresset började som ett konstprojekt där Moa följde drygt tio par under förlossningen.

Vid ett tillfälle hann varken förstföderskan eller Moa Karlberg fram till sjukhuset, istället blev det den bilden som vann Årets Bild i kategorin ”Vardagsliv Sverige”.

Blir bråttom ibland

På bilden sitter mamma Catherine i en bil där hon precis fött en son två timmar efter första värken. Moa mötte dem på sjukhuset när de kom in med bil.

– För många är det självklart att man vill ha fina bilder som minnen, även om många behåller dem för sig själva. Men ibland blir det, som sagt, bråttom, säger Moa Karlberg.

Som förlossningsfotograf gäller det alltid att vara­ beredd att rycka in när som helst under graviditetens sista veckor. På en del sjukhus räcker det med att personalen vet om att det kommer att vara en fotograf med - på andra krävs ett tillstånd som fotografen ansöker om i förväg.

Jenny Söderstrand är en av dem som låtit fotografera sin förlossning. Det var en förlossning som sattes igång eftersom hon väntade tvillingar och hade gått över tiden. Hennes partner, Silva, är fotointresserad och gillade direkt tanken att få dagen dokumenterad, Jennys inställning var först ett blankt nej.

Bad fotografen gå ut

– Jag hade ingen aning om hur jag skulle känna när jag låg där. Men när jag fick fundera lite och prata med fotografen ändrade jag mig. Jag tänkte också på att om fotografen var där skulle Silva kunna fokusera helt och hållet på förlossningen och inte behöva ta några bilder, säger Jenny och fortsätter:

– Vid ett tillfälle, alldeles i början, bad vi fotografen gå ut ur rummet en stund. Men sedan när allt verkligen satte igång tänkte jag inte en sekund på att hon var där. Det var så fint att få det viktigaste ögonblicket i livet dokumenterat!

I dag väntar paret på framkallningen av bilderna. Alla bilder ska sammanställas i ett album och några ska förstoras och sättas upp på väggen.

– Albumet blir också bra att visa när vänner frågar hur förlossningen gick. Då behöver vi inte berätta så mycket. Bilderna berättar det så fint utan att bli för privata eller utelämnande.

ARTIKELN HANDLAR OM