”De unga ställer nya krav på partierna”

avElina Bratt Lejring

Jämställdheten viktig fråga i årets val

1 av 3 | Foto: NATANAEL JOHANSSON
­Jesper Karlsson och ­sambon Sofia Halvor har tillsammans dottern ­Alma, sex månader. De tycker båda att jämställdhetspolitiken är viktig i valrörelsen. ”Det är bra att frågan uppmärksammas nu, takten är för långsam”, säger Jesper Karlsson.

Jämställdhet är en het ­fråga i årets valrörelse.

Enligt statsvetaren Jenny ­Madestam är det på grund av Fi:s framgångar.

– Den nya generationen ställer nya krav på jämställdheten, säger hon.

Inför årets riksdagsval har många partier fokuserat på frågor som rör jämställdhet. Föräldraförsäkring, kvotering och fördelning av hemarbete har varit frågor som diskuterats på senare tid.

– Det har skett en revival för jämställdhetsfrågan i det här ­valet. Fi har fungerat som en ögonöppnare för de andra partierna. De uppfattar Fi:s framgångar i EU-valet som ett hot och försöker parera det genom att själva också lyfta frågan, säger ­Jenny Madestam.

Enligt henne brukar frågor kring jämställdhet inte vara högt prioriterade i riksdagsval och är inte avgörande för var väljarna lägger sin röst.

– Under förra valet lyste jämställdhetsfrågan med sin frånvaro, men i dag har de flesta partier en ganska utvecklad jämställdhetspolitik.

Om intresset kommer att hålla i sig är enligt Jenny Madestam svårt att svara på.

– Sverige har varit i framkant under väldigt lång tid. Men nu har det kommit en ny generation män och kvinnor som är väldigt upplysta och ställer nya krav. Om det inte blir några faktiska förändringar så tror jag inte att den gruppen kommer att tystna.