De flesta bryter sina nyårslöften

avLinda Hjertén

Kan vara bättre att inte lova något alls

I morgon kommer hundratusentals svenskar att avge sina nyårslöften.

Men 78 procent kommer att bryta dem, enligt en ny studie.

– Det finns risk för att brutna löften får en att må sämre, säger Barbro Wennberg, psykolog.

Foto: Privat
Bodil Wennberg är relationsexpert, legitimerad psykolog och författare.

Att avge nyårslöfte är en tradition som går cirka 4 000 år tillbaka i tiden. När klockan slår tolv på nyårsaftonen ska man lova allt från att gå ned i vikt till att bli en snällare människa eller rökfri.

Men enligt en undersökning från universitetet i Hertfordshire som tidningen Guardian presenterar är det inte många som håller sina nyårslöften.

Kan vara dumt att lova

78 procent av dem som lovar och svär vid tolvslaget bryter snart sina löften, och enligt studien kan det snarare vara skadligt att lova saker som man ändå inte håller. Det kan göra en mer uppgiven och förtvivlad än man var innan man avlade dem.

Bodil Wennberg är legitimerad psykolog. Hon håller med om att det kan vara rent av dumt att lova i onödan.

– Det finns en risk att man blir mer besviken på sig själv och får mer skuldkänslor än man hade innan. Det finns många som brottas med sina skuldkänslor, och det är onödigt, det är att lägga mer sten på bördan, säger Wennberg.

"Inte seriöst"

Hon tror att det främsta skälet till att nyårslöften är så svåra att hålla beror på att de ofta avläggs i hast, till viss del "bara för att man ska", och att de är ogenomtänkta.

– Att bara slänga ur sig ett löfte för att det är nyår är inte seriöst och heller inte snällt mot en själv. Man ska bara lova saker som man verkligen är beredd att ta itu med och man ska ge så konkreta löften som möjligt. Man kan gärna ha delmål som inte ligger så långt fram i tiden och även säga till omgivningen så att man får hjälp och stöd, säger hon.

"I år ska jag må bra"

Enligt den brittiska undersökningen har många av de som misslyckas med sina löften fokuserat på hur dåligt det är om de inte lyckas hålla sitt löfte. De som har lyckats är de som delat upp sitt löfte i olika delmål och belönat sig sig själva för varje mål de uppnått.

– Man skulle kunna ge sig själv nyårslöften som att "i år ska jag vara snällare mot mig själv" och "i år gör det ingenting om mina barn inte får allt de pekar på". Det är löften man kan uppnå och som man kan må bra av, säger Wennberg.