Familjerelationer

Nu kommer lattepapporna!

RELATIONER

”Jag är inte pappaledig för verka sexig”

Cool och ansvarstagande pappa. Eller självgod, osexig och politiskt korrekt. Åsikterna går isär om det nya fenomenet lattepappan.

- Är det sexigare att strunta i barnen och satsa på karriären? undrar Pål, pappa till Febe, nio månader.

Först kom lattemammorna. I landets större städer sågs de spendera föräldraledigheten på trendiga fik med en caffe latte i sin välmanikyrerade hand, medan den andra handen gungade en nyinköpt statusvagn.

Vissa tyckte att företeelsen var under all kritik - barn är ingen trendig accessoar. Andra hävdade att kritikerna hade en förlegad syn på vad mammor ska göra under en föräldraledighet.

Glider runt och fikar

Vad man än tycker om företeelsen kan man konstatera att den första generationens lattemammor har lämnat mozzarellamackorna och gått tillbaka till jobbet. Som en naturlig följd är det istället lattepappornas tur. Iförda dyra jeans och t-tröja med ironiskt tryck - alternativt randig Polarn & Pyret-tröja - tar de över kaféet tillsammans med sina telningar.

En lattepappa är inte en förälder som föredrar en viss kaffesort, utan ett begrepp som står för en hel livsstil. Han är ofta pappaledig länge, men ägnar en stor del av ledigheten till att utveckla sin stil och sig själv.

Inte heller den här gången passerar latteföräldrarna utan kritik. I oktober retade skribenten Anna Ekelund upp både män och kvinnor när hon skrev att hon mår illa av de politiskt korrekta lattepapporna som invaderar stadens fik. Finns något osexigare än en karl med en liten baby på rymmen från mamma, undrade hon.

Barn eller karriär?

-Jag tar definitivt inte åt mig av den typen av kritik. Jag är inte pappaledig för att framstå som sexig, säger Anders Sveen, 30, pappa till Katja, 1, och Erik, 3,5. Vad är det som provocerar - att pappor är hemma eller att de fikar? Jag ser inte problemet i att pappor ägnar föräldraledigheten åt att sitta på kafé. Det viktiga är att man tar ut pappaledighet.

-Är det sexigare att strunta i barnen och satsa på karriären? undrar Pål Magnusson, 31, pappaledig med Febe, 9 månader.

Känner ni igen er i lattepappafenomenet?

- Jag känner igen typen, men tycker inte att jag är en typisk lattepappa, säger Anders. Visst går jag gärna runt med Katja på stan och gör saker som jag själv tycker om. Jag köper begagnade skivor och hänger på bibliotek. Men jag är ingen kafétyp som har fikat ihop med andra farsor.

Förebilder för andra

Inte heller Pål skulle definiera sig som en lattepappa, men tror att folk utifrån ser honom som en typisk pappa på fik.

- Jag hör på kommentarer från bekanta att de tycker jag har ett riktigt glidarliv, säger Pål.

-De tror att jag bara drar runt med vagn i Stockholms innerstad och fikar.

Båda ser klara fördelar med trenden.

- Syns fler män ute med sina småbarn så banar de nog väg för andra, säger Pål. Då får förhoppningsvis fler pappor upp ögonen för att det är mysigt och inte bara självuppoffrande att vara pappaledig.

Tidigare artiklar

SÅ KÄNNER DU IGEN LATTEPAPPAN

Terri Herrera Eriksson

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer